StoryEditor

Únia bude mať čierny zoznam aerolínií

17.11.2005, 23:00

Európsky parlament v stredu schválil návrh Európskej komisie, ktorý povedie v 2006 k vytvoreniu spoločného čierneho zoznamu leteckých spoločností. Aerolínie, ktoré nespĺňajú prísne bezpečnostné a letové podmienky v jednom členskom štáte únie, budú automaticky zakázané v celej dvadsaťpäťke.
Brusel sa vytvoreniu takéto zoznamu bránil až do leta. Séria leteckých nešťastí a informácie o tom, že organizované zájazdy niekoľkokrát odmietli zo strachu nastúpiť do lietadiel, prinútila európsku exekutívu prikročiť k takémuto ráznemu kroku. "Pasažieri ocenia, že na všetkých európskych letiskách budú mať rovnakú ochranu a práva," povedala po hlasovaní spravodajkyňa Európskeho parlamentu Christine de Veyracová.
Navrhnuté opatrenie by mali bez problémov schváliť ministri v decembri a členské krajiny ho budú musieť povinne prevziať do národnej legislatívy. De Veyracová pripomenula, že bezpečnostné kritériá v EÚ boli naposledy revidované v roku 1997.
Zoznam bude EK aktualizovať každé tri mesiace a členské štáty budú musieť Európskej agentúre pre letovú bezpečnosť (AESA) poskytnúť všetky informácie, ktoré môžu viesť k zákazu vzdušného priestoru pre daného dopravcu. Mená zakázaných leteckých spoločností budú na internete a predajcovia leteniek či cestovné kancelárie budú povinné informovať pasažierov o prepravcovi.
Spolu s dozorom nad podozrivými leteckými spoločnosťami zavádza opatrenie aj povinnosť vrátiť cestovné pasažierom v prípade, že sa v čase od nákupu a odletu ocitne ich letecká spoločnosť na čiernom zozname.
V rovnaký deň Európska komisia na zasadaní v Štrasburgu rozhodla o posilnení právomocí AESA, ktorá bude podľa komisára pre dopravu Jacqua Barrota kontrolovať kvalifikácie a licencie pilotov a dohliadať na mimokomunitné letecké spoločnosti, ktoré pôsobia v EÚ. Dohľad AESA by mal v budúcnosti zabrániť tragédiám, podobným nešťastiu na francúzskom ostrove Martinik, kde kolumbijská spoločnosť West Carribean obsluhovala spoj medzi Pananmou, Martinikom a európskym územím bez toho, aby mala európsku licenciu. Procedúra mohla v auguste zachrániť životy 152 francúzskych turistov, ktorí vtedy nastúpili do lietadla.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 08:08