StoryEditor

Zhoršenie obrazu nových členov EÚ

14.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Hospodársky obraz nových štátov Európskej únie sa výrazne pokazil, uviedol prestížny časopis Barron´s, ktorého článok zverejnil internetový server Patria. Horšia ekonomická situácia krajín v strednej a východnej Európe môže údajne nemilo prekvapiť niekoľkých amerických investorov, ktorí považovali tento región za odpoveď Európy na rast ázijských tigrov.
Napriek aktuálnym ekonomickým úspechom sú stredoeurópske a východoeurópske krajiny v zlej situácii, citoval Barron´s analytičku Mayu Bhandariovou z londýnskeho Lombard Street Research. Podľa nej sú Česká republika, Maďarsko a Slovensko miestom, kde rozpočtová politika a deficit bežného účtu platobnej bilancie potenciálne ohrozujú meny a domácnosti sa čoraz viac zadlžujú, čo by v prípade znehodnotenia mien malo katastrofálne následky.
Jeden z maďarských bankárov minulý týždeň v miestnej tlači varoval pred možným poklesom investorskej dôvery, pokiaľ vláda nedá svoje financie do poriadku. Problém sa však netýka len ohrozenia mien nezodpovednou rozpočtovou politikou, ale i akciových trhov.
Nicolas Mathys, manažér fondu v spoločnosti Zulauf Asset Managment vo Švajčiarsku, tvrdí, že východoeurópske akcie sú prehriate. Poukazuje aj na akcie ČEZ, ktoré len za tento rok zhruba zdvojnásobili svoju hodnotu. Akcie ČEZ sa podľa Mathysa obchodujú asi na 25-násobku zisku na akciu a na 2,5-násobku účtovnej hodnoty, spoločnosť pritom vypláca výrazne nižšie dividendy než západoeurópska konkurencia. Thomas Neuhold zo spoločnosti Vontobel Asset Managment síce stredo- a východoeurópsky región úplne neodpisuje, ale súhlasí s tým, že ohodnotenie finančného a petrochemického sektora je prehnané.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 04:05