StoryEditor

V Carrefoure nastala personálna rošáda

08.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Francúzsky maloobchodný reťazec Carrefour prechádza iba deň pred oznámením hospodárskych výsledkov personálnou rošádou a špekuluje sa, že druhého najväčšieho prevádzkovateľa hypermarketov na svete čaká obdobie neistoty.

Francúzsky maloobchodný reťazec Carrefour prechádza iba deň pred oznámením hospodárskych výsledkov personálnou rošádou a špekuluje sa, že druhého najväčšieho prevádzkovateľa hypermarketov na svete čaká obdobie neistoty.

Svojej funkcie sa vzdal predseda správnej rady Luc Vandevelde a na jeho miesto nastúpi 69-ročný Robert Halley z vplyvnej rodiny Halleyovcov. Tá je najväčším akcionárom Carrefouru. Vandeveldeho rezignácia prichádza len pár hodín po správe, že 9,8 percenta akcií Carrefouru získali investičné firmy Groupe Arnault a Colony Capital. Ich vstup do Carrefouru je údajne strategického charakteru.

Group Arnault je investičným nástrojom francúzskeho miliardára Bernarda Arnaulta, ktorý sa zjavne snaží presadiť v Carrefoure výrazné zmeny. Podľa analytikov je toto dôvod, prečo sa kormidla ujal jeden z rodiny Halleyovcov. Arnault chce pravdepodobne reťazec prinútiť na predaj časti majetku a zabezpečiť tak jeho rýchlejší rast.

Podľa včerajších informácií firmy bol rast zisku len 3,3-percentný a jeho hodnota 1,86 miliardy eur (63,1 miliardy Sk). Nízky rast spôsobil práve slabý výkon na domácom trhu, ktorý zredukoval aj vysoký rast v zahraničí.

Arnault je najbohatším Francúzom a správa, že sa chystá zaútočiť na Carrefour, vyhnala akcie reťazca nahor. Neskôr sa však ich kurz opäť znížil. Analytici upozorňujú, že o Vandeveldeho osude sa už pravdepodobne rozhodlo skôr. Vandevelde totiž opustil Halleyových holding a kúpil akcie firmy. V tej chvíli sa začalo špekulovať, že sa pravdepodobne pokúsi prevziať Carrefour na vlastnú päsť.

Ak by Arnault donútil Carrefour na predaj majetku, firme by to zjavne pomohlo. Na to poukazuje aj prudký rast akcií po správe o vstupe Arnaulta do reťazca. Akcie spevneli o päť percent a dostali sa najvyššie od roku 2002. Carrefour tak bude čeliť pravdepodobne podobným nájazdom, s akými teraz bojuje holandský Ahold. Aj o tento reťazec sa zaujímajú fondy súkromného kapitálu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:18