StoryEditor

Prvý polrok bol pre NCHZ ziskový

11.08.2005, 00:00
Pri tržbách 2,5 miliardy korún dosiahli v prvom polroku Novácke chemické závody (NCHZ) zisk 48,7 milióna korún. V rovnakom období vlaňajška predstavoval hospodársky výsledok 12,5-miliónovú stratu.

Pri tržbách 2,5 miliardy korún dosiahli v prvom polroku Novácke chemické závody (NCHZ) zisk 48,7 milióna korún. V rovnakom období vlaňajška predstavoval hospodársky výsledok 12,5-miliónovú stratu.
Na tržbách sa takmer 85 percentami podieľal export. Do Nemecka, Česka, Poľska, Talianska, Rakúska, Francúzska a ďalších krajín Európy NCHZ vyviezli výrobky organickej a anorganickej chémie za 2,1 miliardy korún, čo je v medziročnom porovnaní o vyše osem percent viac.
Už vlani sa novácka chemička stala exportným lídrom na trhu s karbidom vápnika pre výrobu acetylénu v Európskej únii. Podľa generálneho riaditeľa Ľuboša Beňa mali na predaji najväčší podiel polyméry, spomínaný karbid vápnika, plastové okenné profily a fasádne obklady. Odberatelia, predovšetkým v Holandsku, zvyšujú svoj záujem o novinku, chemickú špecialitu Decidol, zákazníci z Taiwanu, Veľkej Británie a Maďarska zas o rektifikovaný etylénchlórhydrín.
"Najlepšie výsledky za posledné roky sme zaznamenali napriek nedostatku hotovosti v prvom štvrťroku. Reštrukturalizáciou finančných zdrojov, ktorú NCHZ robia v spolupráci s majoritným akcionárom, 1. garantovanou, sa zlepšila likvidita spoločnosti, ale zlacnili sa tiež cudzie zdroje.
Od začiatku roka NCHZ vyprodukovali pridanú hodnotu takmer 480 miliónov korún, čo je o štvrtinu viac ako vlani. Výsledok hospodárenia z hlavnej činnosti presiahol 90 miliónov korún a bol oproti plánu lepší o 30 percent. Vytvára to podľa Beňa predpoklady na udržanie dynamiky rastu firmy a splnenie podnikateľského zámeru na rok 2005. "Ten stanovuje predať chemické výrobky za 5,5 miliardy korún a vygenerovať zisk 80 miliónov korún," informoval Beňo.
Novácke chemické závody zamestnávajú 1 519 ľudí, ktorých priemerný zárobok v prvom polroku dosiahol 19 411 korún, čo je o 7,9 percenta viac ako v predchádzajúcom roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 10:32