StoryEditor

BASF opäť zvýšil akvizičnú ponuku

03.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Nemecká chemická spoločnosť BASF v pondelok popoludní predĺžila piatykrát a naposledy svoju ponuku na kúpu americkej firmy Engelhard. Nová ponuka zvýšila predpokladanú cenu za jednu akciu na 38 dolárov. Predchádzajúca ponuka vypršala 28. apríla a počítala s cenou nižšou o jeden dolár.
BASF oznámil, že ponuku zlepšil potom, ako sa podrobne oboznámil s účtovníctvom americkej spoločnosti. Čerstvá ponuka ohodnocuje Engelhard zhruba na päť miliárd dolárov. Hoci bude ponuka platiť až do 5. júna, o dlhotrvajúcej akvizičnej snahe BASF sa môže rozhodnúť už 2. júna, keď zasadne valné zhromaždenie spoločnosti Engelhard. Na ňom sa chce BASF, najväčšia chemická spoločnosť na svete, pokúsiť o obsadenie piatich kresiel v správnej rade Engelhardu. Počet kresiel v správnej rade by sa mal rozšíriť zo súčasných šesť na deväť.
Ak by sa akcionári Engelhardu rozhodli akceptovať nominácie BASF, nemecká firma by bola schopná pretlačiť prijatie akvizičnej ponuky a odvrátiť súčasné plány Engelhardu na spätné odkupovanie vlastných akcií. Podľa riaditeľa BASF Jürgena Hambrechta fúzia BASF a Engelhardu "vytvorí celosvetovo vedúceho hráča v oblasti výroby katalyzátorov a farbív". Ak akcionári Engelhardu personálne nominácie BASF odmietnu, nemecká firma nechá podľa Hambrechta svoju ponuku vypršať v stanovenom termíne a zameria svoju pozornosť na iné príležitosti.
Nemecký BASF podal prvú nepriateľskú akvizičnú ponuku na Engelhard v hodnote 4,9 miliardy dolárov v hotovosti v januári tohto roka. Vedenie Engelhardu ponuku odmietlo, keďže ju považovalo za neprimeranú, a odporúčalo svojim akcionárom, aby akcie nepredávali. Odvtedy BASF opakovane svoju ponuku zvyšoval.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 05:27