StoryEditor

Český finančník, ktorý stavil na uhlie

20.07.2006, 00:00
Český finančník Zdeněk Bakala je jedným z najnovších veľkopodnikateľov, ktorý plánuje uviesť akcie svojej firmy na významnú svetovú burzu. Bakala pracuje v súčasnosti na viacerých akvizíciách v strednej a vo východnej Európe.
Český finančník Zdeněk Bakala je jedným z najnovších veľkopodnikateľov, ktorý plánuje uviesť akcie svojej firmy na významnú svetovú burzu. Bakala pracuje v súčasnosti na viacerých akvizíciách v strednej a vo východnej Európe. To mu má pomôcť vytvoriť uhoľné impérium, ktorého akcie plánuje podľa denníka Financial Times uviesť na burzách v Prahe a Londýne už na začiatku roka 2007. Ako však povedal pre HN mediálny zástupca RPG Vladimír Bystrov, uvedenie akcií na burzu sa očakáva najskôr až niekedy v polovici budúceho roka a okrem búrz v Londýne a Prahe pripadá ešte do úvahy aj burza vo Varšave.
Uvedenie akcií by podľa Financial Times uzatvorilo dvojročnú reštrukturalizáciu spoločnosti OKD, najväčšej spoločnosti na ťažbu uhlia v Českej republike. Tú získal Bakala v roku 2004.

Mimoriadna akvizícia
Akvizíciu OKD považuje Financial Times za skutočne mimoriadnu, najmä pre veľkosť podniku. Spolu s partnermi zaplatil Bakala za firmu 400 miliónov eur (vyše 15 miliárd Sk), čo znamená jednu z najväčších akvizícií v celom regióne, a navyše bola oznámená tak rýchlo, že pred jej uskutočnením sa ani slovkom o nej nezmienili inak klebetné české médiá.
Prekvapujúce na celej akvizícii je aj to, že v tom čase bolo odvetvie, v ktorom OKD pôsobí, v dosť zlej situácii a jej vlastníci získali kontrolu nad podnikom za kontroverzných okolností (neskôr ich obvinili z tunelovania). Naopak, Zdeněk Bakala zastupuje novú generáciu podnikateľov, ktorí ostro kritizujú podobné pochybné praktiky.

Šiesty zmysel
Zdá sa, že Bakala má nos na výhodné kúpy. Po ukončení kariéry investičného bankára, ktorá vyvrcholila predajom jeho maklérskej spoločnosti Patria Finance belgickej KBC Bank v roku 2000, sa na chvíľu stiahol do ústrania, o pár rokov však začal pracovať v novej sfére. Podľa Financial Times si uvedomil, že prudký rast dopytu po energiách v strednej Európe dáva šance v nasledujúcich rokoch aj uhoľnému sektoru. Navyše si spočítal, že uhlie môže byť aj alternatívou ruských energií, od ktorých je Európa stále príliš závislá. V neposlednom rade ako finančník z Patrie Finance dobre vedel, že OKD je v dobrom finančnom stave, pretože práve Patria Finance pomáhala svojho času podniku zabezpečiť vydanie obligácií.
"Pochopil som, že v tom čase sa OKD už začala meniť zo sociálnej záchrannej siete pre tisícky zamestnancov na skutočný podnik," povedal na margo svojej akvizície v roku 2004 Bakala.

Fámy hrali do kariet
Už od pádu socializmu OKD výrazne zredukovala počet zamestnancov. Z niekdajších 103-tisíc v roku 1990 ich v minulom roku pracovalo v celej skupine OKD 27-tisíc a len uhoľný priemysel dosiahol čistý príjem 5,33 miliardy Kč.
Napriek zlepšujúcej sa pozícii bola v čase predaja OKD považovaná za dosť nepriehľadnú spoločnosť, čo Bakalovi opäť hralo do kariet. "Táto fáma držala ostatných investorov bokom od OKD a podržala ich nakoniec pre nás," spomína Bakala. Ako dodal, tu nešlo o podnik, ktorý potreboval reštrukturalizáciu, aby z neho niečo bolo. To už bola veľmi kvalitná a dobre riadená firma, ktorú iné spoločnosti podhodnotili. Takže keď sa na neho neskôr obrátili vlastníci OKD, aby im pomohol s financovaním akvizície zvyšných 46 percent akcií, ktoré boli v rukách štátu, Bakala zabezpečil kúpu celej spoločnosti.

Smer východ
Ako dodal FT, po kúpe sa jeho firma RPG hneď zamerala na zlepšenie manažmentu v oblasti financií, obchodu a predaja a na zjednodušenie štruktúry firmy. Kúpila podiely od minoritných akcionárov, stiahla akcie OKD z burzy cenných papierov a jednotlivé holdingové spoločnosti koncernu, ako aj všetky banské podniky, spojila dokopy. Nejadrové aktíva, medzi nimi tiež dôchodkový fond, predala a zvyšok skupiny rozdelila do niekoľkých divízií - obchodu s komoditami, nákladnej dopravy, divízie energetiky či nehnuteľností. Tie minulý mesiac oddelila ako samostatný biznis, čo umožní diverzifikovať portfólio RPG a pripraviť uhoľný biznis OKD pre IPO (prvé uvedenie akcií na burzu).
V súčasnosti sa Bakalova RPG obzerá po nových akvizíciách v banskom a energetickom sektore, najmä na juhu a východe Európy. Najbližším cieľom Bakalu sú Ukrajina a Rusko. No jeho snom je, aby OKD prevzala bane JWS a Budryk v poľskom Sliezsku, hneď za hranicami Českej republiky. Ak by sa to OKD podarilo, ich produkcia by vzrástla z 12,8 milióna na 30 miliónov ton ročne. Nová poľská vláda privatizáciu banských firiem zatiaľ odložila, no Bakala verí, že si Varšava uvedomí výhodnosť ich prepojenia.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 01:44