StoryEditor

Ceny ovocia na mrazenie klesajú

01.08.2005, 00:00
Michalovské mraziarne Zagro ovocie nemali komu predať zmrazené jahody, preto ani tieto čerstvé plody nevykupovali. Dôvodom bol prepad cien a tlak spracovateľov a odberateľov z krajín Európskej únie. Pokles cien čerstvého ovocia na mrazenie na slovenskom trhu ovplyvnila najmä situácia v Poľsku, ktoré je najväčším stredoeurópskym producentom drobného bobuľového ovocia a kde ceny rapídne klesajú už pár rokov, tvrdí riaditeľ spoločnosti Zagro Imrich Hrubý. "Pestovatelia tam potrebujú prežiť, a preto predajú za každú cenu. Takýto rok si nepamätám za posledné štvrťstoročie," vyhlásil. Podobná situácia je podľa neho aj v Česku a Maďarsku.
Slovenskí spracovatelia ovocia nedokážu, podľa Hrubého, odolať tlaku silnejších spracovateľov zo zahraničia, ktorí musia reagovať aj na dampingové ceny z Číny. Navyše, slovenskí pestovatelia, na rozdiel od poľských, platia aj daň z pôdy. Pripomenul, že trh znížil ceny slovenských jahôd na desať korún za kilogram. Za takúto cenu Michalovčania neboli podľa neho schopní vykupovať čerstvé jahody a predať ich zmrazené, hoci len s minimálnou stratou. Preto sa rozhodli nevykupovať ich. Rovnako sa situácia vyvíja aj pri ríbezliach. Kým pred tromi či štyrmi rokmi ich vykupovali po 30 až 35 korún, v tomto roku museli znížiť cenu na šesť či sedem korún za kilogram červených alebo čiernych bobúľ. "Je to smiešna cena. Ríbezle sme zamrazili a počkáme, ako sa situácia vyvinie," uvažuje Hrubý. Podobný prepad cien bol v tomto roku aj pri egrešoch. V tomto roku ich vykupovali po 17 korún, hoci vlani ešte po 45 korún za kilogram, pričom tohtoročné výnosy boli oproti minuloročným len tretinové.
Tento rok nepraje ani pestovateľom kôstkovín a jabĺk. Napríklad porasty jabloní v sadoch Školského majetku v Čaklove pri Vranove napadla chrastavitosť, čo zníži kvalitu ovocia, ktoré už nie je vhodné na konzumné účely, ale len na priemyselné spracovanie vo forme koncentrátov. Aj v Poľsku sa črtá nízka úroda jabĺk, a tak nedostatok kvalitného ovocia na trhu zvýši jeho cenu, tvrdí Hrubý.
Pokles cien sa prejavil aj na zániku viacerých popredných zmrazovateľských firiem na Slovensku. So zmrazovaním ovocia už prestali v Žiline, isté obmedzenia urobilo Sládkovičovo. "Ak by sme nerobili aj obchod, určite by sme skrachovali i my. Pestovanie a mrazenie dotujeme z obchodnej činnosti," uviedol Hrubý.
Zagro okrem vlastných pestovateľských plantáží ríbezlí, egrešov, jahôd, bazy, spracúva bobuľoviny, kôstkoviny a aj lesné plody. Vypestované a nakúpené ovocie spracúva i zmrazuje. Ročne spracujú asi tisíc ton ovocia. Až 98 percent z neho vyvezú za hranice v zmrazenom stave, zvyšok predajú domácim odberateľom. Zagro je jedinou mraziarňou ovocia na východnom Slovensku a ročne dosahuje obrat približne 40 miliónov korún. Firma má 16 stálych zamestnancov a do rozvoja technológie investuje ročne takmer jeden a pol milióna korún. Jej základné imanie prevyšuje 4,8 milióna korún.

Vývoj cien čiernych ríbezlí
Rok 2001 2002 2003 2004 2005
Cena (Sk/kg) 35 30 - 35 20 šesť až osem šesť až sedem
Zdroj: Zagro, s.r.o., Michalovce
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:08