StoryEditor

Kia Motors ceny pôdy na Slovensku nerozkývala

17.08.2005, 00:00
Ornú pôdu, lúky, pasienky a iné druhy poľnohospodárskych pozemkov v ponuke slovenských realitných kancelárií príliš nenájdete. Až na ojedinelé výnimky sa dopyt a ponuka sústreďujú na stavebné parcely, ktoré sa dajú vo väčšine regiónov bez problémov speňažiť.
Ornú pôdu, lúky, pasienky a iné druhy poľnohospodárskych pozemkov v ponuke slovenských realitných kancelárií príliš nenájdete. Až na ojedinelé výnimky sa dopyt a ponuka sústreďujú na stavebné parcely, ktoré sa dajú vo väčšine regiónov bez problémov speňažiť. Situácia sa nezmenila ani po sporoch o pozemky pod automobilku Kia Motors pri Žiline.
Podľa Libora Kubíčka zo senickej realitnej kancelárie Maxbel je záujem o poľnohospodársku pôdu minimálny. Občas chce niekto kúpiť 100 až 200 hektárov ornej pôdy, ale takýmto požiadavkám je veľmi ťažké vyhovieť. "Majetkovo vyrovnané ucelené bloky pôdy s takouto výmerou sú veľmi zriedkavé. Pre uspokojenie podobných požiadaviek by bolo potrebné sceľovať desiatky až stovky drobných parciel, čo je finančne aj časovo mimoriadne náročné," vysvetľuje Kubíček.
Rovnaký názor má i majiteľ realitnej kancelárie Micha z Veľkého Krtíša Milan Chamula, podľa ktorého pozemková kauza Kia Motors významnejšie neovplyvnila dopyt po pôde ani jej cenové relácie. Napriek tomu kúpiť poľnohospodárske pozemky nie je ani v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. "Ľudia sú opatrní a omnoho radšej ornú pôdu prenajímajú alebo ju sami obhospodarujú," konštatuje Chamula. Záujem o predaj stúpa iba vtedy, ak sa do lokality chystá nejaký väčší investor.
Podľa podpredsedu Zväzu roľníkov a agropodnikateľov Slovenska Viliama Kompasa niektorí majitelia poľnohospodárskej pôdy na spory okolo pozemkov v Tepličke nad Váhom zareagovali a pri predaji sú omnoho opatrnejší. Ceny v tradičných poľnohospodárskych regiónoch to však významnejšie neovplyvnilo. Napríklad na západnom Slovensku sa hektár pôdy dá už niekoľko rokov kúpiť za 25- až 30-tisíc korún. "Mnohí vlastníci pred dvoma až tromi rokmi vyčkávali s predajom a dúfali, že po vstupe Slovenska do Európskej únie ceny poľnohospodárskych pozemkov stúpnu, ale nestalo sa to. Ceny sa príliš nepohli," tvrdí Kompas, ktorý sám obhospodaruje desiatky hektárov vlastnej i prenajatej pôdy.
Predseda PD Kalná nad Hronom Juraj Varsányi však má inú skúsenosť. Ceny za pozemky pod juhokórejskú automobilku nainfikovali vlastníkov pôdy a mnohí z nich žiadajú úplne nereálne sumy. "Je to naivná predstava. Poľnohospodárska pôda je určená v prvom rade na obrábanie, a nie na priemyselnú výstavbu," dodáva predseda.

Prenájom pôdy vzrástol viac ako o tretinu
Mnohí vlastníci ornej pôdy zabúdajú na to, že v prípade pozemkov pod žilinskú automobilku išlo o štátom regulované vyňatie pôdy z pôdneho fondu, ktoré nemožno automaticky aplikovať na každú investíciu na zelenej lúke. Podľa Márie Klamarčíkovej zo Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska je trh s pôdou zatiaľ iba v plienkach. Omnoho dynamickejšie sa rozvíjajú prenájmy poľnohospodárskych pozemkov, kde v posledných troch až štyroch rokoch prišlo k nárastu cenových relácií o 30 až 40 percent. "Tento trend má na hospodárenie v agrosektore likvidačný vplyv. Ceny väčšiny poľnohospodárskych produktov sú totiž katastrofálne nízke a farmárom často nepokryjú ani náklady. Drahé prenájmy pôdy tento efekt ešte posilňujú," zdôrazňuje Klamarčíková.

Výmery poľnohospodárskej pôdy na Slovensku podľa druhu (tis. hektárov)
Poľnohospodárska pôda celkovo 2442,2
Z toho
Orná pôda 1460,6
Trvalé trávnaté porasty 856,4
Vinice 28
Sady 18,6
Záhrady 77,7
Chmelnice 1
Zdroj: Úrad geodézie, kartografie a katastra
01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: BR by sa mala zaoberať Severnou Kóreou
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:03