StoryEditor

Štrajkujúci v Myjave dostanú pridané

30.03.2007, 00:00

Včerajší celodenný štrajk priniesol robotníkom firmy HDO SK v Myjave priemerné zvýšenie platov o 8 percent. Po štrnásťmesačných neúspešných rokovaniach o uzavretí kolektívnej dohody štrajkovali pracovníci firmy na odlievanie, úpravu a galvanizáciu kovov najskôr jednu hodinu v pondelok, včera v štrajku pokračovali.
Do štrajku sa zapojilo 150 pracovníkov rannej zmeny a výroba vo fabrike sa zastavila. Krátko popoludní skončili niekoľkohodinový maratón rokovaní odborových vyjednávačov a nemeckým vlastníkom podniku. "S majiteľom spoločnosti Wernerom Benekenom sme sa dohodli," potvrdil Pavol Adámek z Odborového zväzu KOVO.
Hlavnou požiadavkou štrajkujúcich bolo zvýšenie priemernej mzdy o osem percent. Nemecký majiteľ firmy pritom dávnejšie neakceptoval pôvodnú požiadavku na 5-percentný rast ani kompromisný návrh sprostredkovateľa žiadajúci garanciu 4-percentného zvýšenia súm na výplatných páskach.
Priemerný plat v HDO SK tak stúpne zo súčasných 16-tisíc korún mesačne o 1 280 korún. Dôvodom štrajku, ktorý podporilo 82 percent z 240 pracovníkov firmy, bol pokles reálnej mzdy o 8,2 za uplynulé tri roky. Firma zamestnancom postupne zrušila 13. a 14. platy, ako aj mzdové zvýhodnenia.
Výroba vo fabrike sa obnovila nástupom poobedňajšej zmeny. V rokovaniach, ktorých cieľom bude uzavretie kolektívnej zmluvy, majú odborári a vedenie HDO SK pokračovať v apríli.
Odborový zväz KOVO v súčasnosti nepripravuje štrajk v žiadnej z firiem, kde má zastúpenie. "Naším cieľom rozhodne nie je nabádať zamestnancov na štrajky. Hoci v niektorých fabrikách prebehli protesty, obhajovať práva zamestnancov sa snažíme najmä vyjednávaniami so zamestnávateľmi," dodáva Adámek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:48