StoryEditor

Úder pre akcionárov

20.03.2007, 23:00
Poškodení akcionári energetického giganta Enron dostali jeden z najväčších úderov pod pás od pádu firmy. Federálny odvolací súd rozhodol, že nemajú právo na podanie hromadnej žaloby na banky, ktoré pomáhali zatajovať skutočný stav krachujúcej spoločnosti.

Poškodení akcionári energetického giganta Enron dostali jeden z najväčších úderov pod pás od pádu firmy v roku 2001. Federálny odvolací súd v New Orleanse v pondelok tento týždeň rozhodol, že nemajú právo na podanie hromadnej žaloby na banky, ktoré pomáhali zatajovať skutočný stav krachujúcej spoločnosti. Akcionári pritom v hromadnej žalobe žiadali o vyplatenie odškodného za 40 miliárd dolárov (999 miliárd Sk). Ak toto rozhodnutie potvrdí aj Najvyšší súd, investori sa od bánk odškodnenia nedočkajú.
Podľa americkej CNN Odvolací súd rozhodol, že investičné banky ako Merrill Lynch, Credit Suisse Group a Barclays Bank napriek tomu, že pomáhali "upravovať" skutočný stav Enronu, nenesú priamu zodpovednosť za jeho krach a akcionári nemajú právo na hromadnú žalobu.
Individuálne žaloby sú drahé
Akcionári môžu teraz podať žaloby individuálne, no to je prakticky nereálne. "Možnosť individuálnej žaloby je pre akcionárov neatraktívna a prakticky neuskutočniteľná," povedal pre Bloomberg profesor práva na Widener University v Delaware Lawrence Hamermesh. "Toto rozhodnutie súdu im v tom síce nebráni, ale z ekonomického hľadiska by to bolo pre nich veľmi náročné," dodal Hamermesh.
Podľa Williama Leracha, ktorý akcionárov zastupoval, je rozhodnutie súdu "fackou do tváre spravodlivosti" a proti jeho rozhodnutiu sa odvolajú. "Sme presvedčení, že je nespravodlivé brať obetiam jedného z najväčších firemných podvodov v histórii Ameriky šancu žalovať spoločnosti, ktoré sa na tomto podvode podieľali," vyhlásil Lerach po rozhodnutí odvolacieho súdu. Viacerí analytici však pochybujú, či Najvyšší súd USA rozhodne inak.
Neuvážené mimosúdne dohody
Terajší verdikt súdu nebude mať dosah na už uzatvorené dohody. Ako informoval denník New York Times, do dnešných dní sa napríklad Citigroup, JPMorgan Chase alebo Kanadská imperiálna banka dohodli s poškodenými akcionármi, že im vyplatia 7,3 miliardy dolárov ako odškodné za účasť na podvodoch. To však zároveň znamená mimoriadne víťazstvo pre tie banky, ktoré sa s akcionármi nedohodli a teraz nemusia platiť nič. "Je to obrovský úspech nielen pre Merrill Lynch, Barclays a Credit Suisse Group, ktoré akcionári chceli žalovať, ale pre všetky ďalšie, ktoré by ešte prichádzali do úvahy," povedal Robert Zito z newyorskej právnickej firmy Schiff Hardin. Takto sa kompenzáciám môžu vyhnúť aj kanadské Toronto-Dominion Bank a Royal Bank of Canada či Royal Bank of Scotland. "Naopak, tie banky, ktoré sa už dohodli, sa dostávajú do nepríjemného postavenia, že reagovali príliš neuvážene," tvrdí Zito.
Enron bol pred pádom jednou z najuznávanejších firiem v krajine. Pred krachom, ktorý bol druhým najväčším vo firemnej histórii USA, bola trhová hodnota podniku 68 miliárd dolárov. Účtovné podvody zo strany vedenia kryté bankami a aj audítormi však začiatkom decembra 2001 nakoniec spôsobili bankrot firmy a tisíce zamestnancov obrali o prácu aj celoživotné úspory. Viacerí členovia vedenia boli odsúdení, z nich najviac dostal bývalý prezident firmy Jeffrey Skilling, ktorý by za mrežami mal stráviť 24 rokov a zaplatiť 45 miliónov dolárov.

Chronológia kauzy Enron
August 2000 - akcie firmy na historickom maxime takmer 91 dolárov
Október 2001 - Enron oznámil štvrťročnú stratu, vinníkom mal byť finančný riaditeľ Andrew Fastow
November 2001 - Enron priznal nadhodnocovanie výsledkov
December 2001 - bankrot firmy
Január 2002 - šéf firmy Kenneth Lay odstúpil
Február 2002 - žaloba zamestnancov Enronu, ktorí prišli o úspory
Október 2002 - Fastow obvinený zo 78 trestných činov
Február 2004 - Skilling bol obvinený z podvodu a ďalších trestných činov
Júl 2004 - Laya obvinili z 11 trestných činov
Jún 2005 - Citigroup a J.P. Morgan vyplatili vyše 4,2 miliardy dolárov, aby odvrátili žaloby
Júl 2006 - Lay zomiera na zlyhanie srdca
September 2006 - Fastow dostáva šesť rokov
Október 2006 - Skilling dostáva 24 rokov
Marec 2007 - Odvolací súd v New Orleans zamietol žiadosť o hromadnú žalobu voči bankám

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 20:31