StoryEditor

Vojna ohrozí Suezský prieplav

02.01.2003, 23:00

Suezský prieplav, druhý najväčší zdroj príjmov Egypta hneď po turistickom ruchu, je v dôsledku pripravovanej vojny Spojených štátov s Irakom ohrozený. Ekonómovia odhadujú, že vojna môže znížiť príjmy z prevádzky v Suezskom prieplave až o 10 percent, uviedli zástupcovia spoločnosti SCA prevádzkujúcej prieplav. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Šéf spoločnosti, generálporučík Ahmed Ali Fadel, uviedol, že k poklesu príjmov by došlo v prípade akéhokoľvek konfliktu. Vedenie SCA vypracovalo bezpečnostný plán na ochranu prieplavu, avšak jeho podrobnosti odmietli zverejniť. Riziko poklesu príjmov z prieplavu, ktorý prechádza od Stredozemného mora do Červeného mora cez úžinu medzi Afrikou a Áziou, zmarí optimistické výhľady, podľa ktorých mal byť tento rok z hľadiska príjmov skutočne mimoriadnym. Za 12 mesiacov do júna minulého roka zarobil Suezský prieplav 1,95 miliardy dolárov, čo je len mierne pod rekordným príjmom 1,96 miliardy dolárov, ktorý spoločnosť SCA zaznamenala v roku 1993. Rok 1993 bol historicky najúspešnejším počas 133-ročnej histórie prieplavu.
Príjmy Suezského prieplavu výrazne podporili štátnu pokladnicu Egypta, ktorá v dôsledku septembrových teroristických útokov v roku 2001 v Spojených štátoch stratila príjmy z cestovného ruchu. Krajina je v posledných rokoch rovnako podozrivá z podieľania sa na bombových útokoch na turistov zo západných krajín, čo prudko zredukovalo prílev tzv. valutových turistov do Egypta.
V posledných mesiacoch sa egyptský turistický ruch začal opäť normalizovať, čo demonštruje hlavne úroveň súčasných devízových rezerv Egypta. Egyptská centrálna banka 26. decembra minulého roka uviedla, že devízové rezervy krajiny sa v septembri dostali na úroveň 14,05 miliardy dolárov, čo je v porovnaní s augustom zvýšenie o 131 miliónov dolárov. K nárastu došlo hlavne vďaka zvýšeniu počtu turistov v krajine. Avšak obávaná vojna na Blízkom východe by mohla ich počet opäť výrazne zredukovať. Rekordný počet návštevníkov v Egypte naposledy zaznamenali v auguste minulého roka, keď ich počet dosiahol 4,2 milióna.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:47