StoryEditor

Chýbajú experti na informačné technológie

22.12.2005, 23:00
Priepasť medzi ponukou a dopytom po odborníkoch na informačné technológie sa naďalej prehlbuje. Nepriaznivá situácia je prakticky vo všetkých európskych krajinách vrátane Slovenska.
Počas tohto roku chýbalo podnikom zaoberajúcim sa sieťovými riešeniami a internetizáciou takmer 160-tisíc kvalifikovaných zamestnancov. Ak bude tento trend pokračovať, do troch rokov sa rozdiel medzi ponukou a dopytom po IT špecialistoch prehĺbi na 500-tisíc osôb. Vyplýva to z rozsiahlej štúdie, ktorú vypracovala analytická spoločnosť IDC a zmapovala v nej súčasnú situáciu, trendy a očakávania trhu práce v oblasti informačných technológií v 31 krajinách Európy. Štúdia konštatuje, že najmä v nových členských krajinách EÚ môže nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily viesť k oslabeniu konkurencieschopnosti ekonomík a k spomaleniu uvádzania nových technológií na trh.
Akútny nedostatok odborníkov v súčasnosti pociťuje väčšina slovenských firiem podnikajúcich vo sfére informačných technológií. Len v priebehu roku 2005 zostalo neobsadených viac ako 2 500 pracovných pozícií. Nových ľudí firmy intenzívne hľadajú prostredníctvom svojich webových stránok, cez personálne agentúry i priamym oslovovaním vhodných kandidátov.
Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Cisco Systems Slovakia Marcela Rebroša je na trhu najväčší dopyt po odborníkoch v oblasti bezdrôtových sietí a IP telefónie. Absolútne najväčší záujem je však o špecialistov v oblasti bezpečnosti a tento trend zrejme pretrvá aj do budúcnosti. Isté rezervy zamestnávatelia vidia aj na strane vysokých škôl. Ich absolventi síce majú dostatočné teoretické vedomosti, ale chýbajú im praktické skúsenosti s najnovšími technológiami. Mnohí z nich teda hneď po nástupe na prvé pracovisko musia prejsť dlhodobým a pomerne nákladným preškolením.
Globálnym lídrom v oblasti manažérskeho poradenstva, informačných technológií a outsourcingu je spoločnosť Accenture, ktorej slovenská pobočka zamestnáva už viac ako tisíc ľudí a okrem "tradičných" služieb v oblasti manažérskeho poradenstva a systémovej integrácie prevádzkuje v Bratislave aj dodávateľské technologické centrum a centrum pre outsourcing podnikových procesov. "Po službách v oblasti IT, ktoré z nášho technologického centra poskytujeme pre klientov z 13 krajín sveta, je veľký dopyt. Najviac odborníkov nám chýba z oblasti aplikácii ako SAP, Siebel, ale takisto potrebujeme viac ,klasických programátorov' na platformách ako Java, Net a SQL," konštatuje riaditeľ bratislavského technologického centra Jozef Kokoška. Firma do tohto centra prijíma zamestnancov v dvoch hlavných kategóriách. Do prvej patria experti v určitej technologickej oblasti, programovacom jazyku alebo aplikácii. Druhú skupinu tvoria ľudia, ktorí nie sú expertmi, ale sa chcú učiť a ďalej rozvíjať v oblasti informačných technológií. Podľa Kokošku je približne 50 percent zamestnancov ich centra rok až dva po ukončení vysokej školy.
Akútny nedostatok IT odborníkov zatiaľ nepociťuje ďalší veľký zamestnávateľ na trhu informačných technológií Oracle Slovensko. Podľa riaditeľa Jozefa Jurkoviča dokážu na Slovensku ponúknuť odborníkom platové a kariérne podmienky porovnateľné so zahraničím. "V SR rastú servisné centrá pre strednú Európu, Rusko a Turecko, pre ktoré sme hľadali rôznych odborníkov, napríklad špecialistov pre integráciu, business intelligence a pre implementáciu podnikových aplikácií. Záujem máme hlavne o vysokoškolsky vzdelaných ľudí s praxou v danej oblasti," dodáva Jurkovič. Absolventi našich vysokých škôl sú podľa neho dobre teoreticky a jazykovo pripravení. Na rozdiel od zahraničných kolegov im však mnohokrát chýbajú určité praktické skúsenosti, ktoré sú u zamestnávateľov veľmi žiadané.

Ponúkajú konkrétne riešenia
Práve Cisco Systems je jedným z mála podnikov, ktoré na vyriešenie týchto problémov nečakajú so založenými rukami, ale ponúkajú konkrétne riešenia. V spolupráci s rezortom školstva a so Slovenskou sporiteľnou už niekoľko rokov realizujú program Cisco Networking Academy , ktorý sprostredkúva vzdelávanie v oblasti sieťových technológií pre študentov stredných i vysokých škôl. Do projektu už zapojili sieť 51 vzdelávacích inštitúcií, vyškolili 160 kvalifikovaných pedagógov a zúčastnilo sa na ňom viac ako 3 500 študentov.
"Náš model prípravy by nepriaznivý stav v tejto oblasti mohol zmeniť do troch či štyroch rokov. Treba však legislatívne doriešiť otázku prípravy sieťových špecialistov ako súčasť systému celoživotného vzdelávania a hodnotenia pedagógov v oblasti IT, ale aj umožniť väčšiemu počtu študentov prístup k uvedenému vzdelávaniu," dodáva generálny riaditeľ Cisco Systems Slovakia.

Očakávaný dopyt po špecialistoch na sieťové technológie
  2004 2005 2006 2007 2008
Dopyt (1)

5 790

6 640

7 401

8 026

9 040

Ponuka (2)

5 480

6 012

6 536

6 967

7 817

Rozdiel medzi dopytom a ponukou

310

628

865

1 059

1 224

Nedostatok kvalifikovaných zamestnancov (3)

1 200

2 500

3 500

4 200

4 900

(1), (2) - zamestnanci, ktorí 100 % prac. času venujú sieťovým techmológiám
(3) - Počet kvalifikovaných ľudí, ktorí sú potrební pre vyrovnanie dopytu za predpokladu, že pracovníci venujú v priemere 25% pracovného času sieťovým technológiám
Zdroj: Štúdia spoločnosti IDC
Grafika: HN
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 09:05