StoryEditor

Slovensko čaká ďalšiu vlnu investorov

06.03.2006, 23:00
Na Slovensko by mali prísť rozvíjať svoje aktivity ďalší investori. Vládna investičná agentúra SARIO rokuje s desiatkami firiem. Agentúra zatiaľ nemôže poskytovať konkrétne informácie, no zástupcovia agentúry majú momentálne "rozpracovaných tridsať projektov".

Na Slovensko by mali prísť rozvíjať svoje aktivity ďalší investori. Vládna investičná agentúra SARIO rokuje s desiatkami firiem. Agentúra zatiaľ nemôže poskytovať konkrétne informácie, jej hovorca Michal Novota pre HN potvrdil, zástupcovia agentúry majú momentálne "rozpracovaných tridsať projektov".
Rokovania s tridsiatkou potenciálnych investorov sa viac-menej iba začali a podľa Novotu "základnou otázkou súčasných rokovaní je, či vôbec prídu". Podľa dostupných informácií má väčšina potenciálnych investorov záujem postaviť u nás len výrobné závody, pomaly však pribúda aj projektov nesúcich investície aj do výskumu a vývoja. "Tam nastal pozitívny posun," potvrdil Novota.
Slovensko láka najmä investorov podnikajúcich v odvetviach spriaznených s automobilovou výrobou. Po automobilkách PSA Peugeot Citroën a KIA Motors, ktoré spúšťajú výrobu v Trnave a Žiline, na Slovensko smerujú firmy pôsobiace v gumárenskom, elektrotechnickom či strojárskom priemysle.
"V súčasnosti asistujeme pri implementácii sto štyridsiatich zaregistrovaných investičných projektov, ktoré sú v rôznych štádiách rozpracovania," dodal Novota. Podľa krajiny pôvodu je najviac rozpracovaných projektov z Nemecka, za ktorým nasledujú investori z Talianska, Británie a Spojených štátov.

Realizované projekty podľa pôvodu investora
Nemecko 24
USA 14
Taliansko 14
Británia 14
Španielsko 9
Francúzsko 8
Rakúsko 7
Japonsko 5
Kórea 5
Belgicko 4
Švédsko 4
Dánsko 3
Kanada 3
Holandsko 3
India 1
Zdroj: SARIO

Realizované projekty podľa odvetví
Automobilový priemysel 39
Chémia, plasty a guma 18
Elektrotechnika 20
Strojársky priemysel 13
IT služby a logistické centrá 9
Kovoobrábací priemysel 8
Drevospracujúci priemysel 4
Potravinársky priemysel 4
Hutnícky priemysel 3
Papierenský priemysel 3
Zdroj: SARIO 

01 - Modified: 2003-02-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mochovce vymieňajú jódové tabletky
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 13:04