StoryEditor

Bývalý manažér vypovedal

20.12.2006, 23:00

Vo vyšetrovaní úplatkárskej aféry v Siemense nastal pohyb. Zatknutý bývalý člen predstavenstva Thomas Gaswindt podľa nemeckých médií čiastočne priznal, že vedel o prelievaní peňazí z oficiálneho do "neoficiálneho" účtovníctva.
No podľa denníka Financial Times Deutschland nepredpokladal, že by išlo o prípad osobného obohacovania. Ako povedal Gaswindtov právnik Michael Rosenthal, jeho mandant nevedel, aký rozsah nadobudol systém čiernych účtov určených na podplácanie.
Gaswindt je zatiaľ najvyššie postavenou osobou, zatknutou v súvislosti s aférou. Vo vyšetrovacej väzbe sa ocitol pre vážne podozrenie z účasti na podplácaní.
Mníchovská prokuratúra vyšetruje asi dvanásť aktívnych aj bývalých zamestnancov koncernu, ktorí podľa jej podozrení mali vytvoriť globálny systém čiernych kont. Spočiatku vychádzala z odhadu, že Siemens obrali o dvesto miliónov eur, v prepočte takmer sedem miliárd korún. No rozsah podplácania môž byť oveľa väčší, keďže koncern prešetruje podozrivé platby vo výške 420 miliónov eur, píšu nemecké médiá.
Gaswindt bol kedysi potenciálnym nástupcom vtedajšieho šéfa predstavenstva Heinricha von Pierera. Napokon sa stal členom predstavenstva so zodpovednosťou za krízovú telekomunikačnú divíziu Com. A práve okolo tejto divízie sa točí vyšetrovanie mníchovskej prokuratúry.
Vyšetrovatelia podľa podľa denníka Handelsblatt dúfajú, že sa od Gaswindta aspoň v náznakoch dozvedia, či aj ostatní členovia najvyššieho vedenia vedeli o korupčnom systéme. V prípade, že predstavenstvo vedelo o nekalých praktikách a nič nepodniklo, hrozí zodpovedným osobám obvinenie zo spoluúčasti.
Nemenovaný bývalý člen predstavenstva divízie Com sa pokúšal obviniť von Pierera a bývalého finančného riaditeľa koncernu Heinza-Joachima Neubürgera. Obaja sa proti obvineniam vehementne postavili.
Preto je veľmi otázne, či sa vyšetrovateľom vôbec podarí dokázať previnenie ďalších členov najvyššieho vedenia, dodáva Handelsblatt.

Ako fungujú čierne kontá
Peniaze síce prechádzali oficiálnym účtovníctvom, no unikali cez komplexný systém. Divízia Com uzatvorila konzultačné dohody s americkými firmami. Vyfakturované sumy sa previedli do USA bez toho, aby firmy za ne poskytli uvedené služby. Vzápätí peniaze putovali cez tieňové firmy na Panenských ostrovoch do Lichtenštajnska a Švajčiarska. Z tých tajných kont sa pravdepodobne platili úplatky a prístup k nim mal okrem iného šéf gréckej dcéry divízie Com. Machinácie síce uľahčovalo decentralizované účtovníctvo Siemensu, no "nalodiť" sa museli aj vedúci účtovného a revízneho oddelenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 02:42