StoryEditor

Do SR príde ďalšia kórejská firma

10.05.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Do výstavby nového závodu pri Žiline investuje juhokórejská spoločnosť Hyundai Hysco asi 28 miliónov amerických dolárov, čo je v prepočte zhruba 840 miliónov korún.

Do výstavby nového závodu pri Žiline investuje juhokórejská spoločnosť Hyundai Hysco asi 28 miliónov amerických dolárov, čo je v prepočte zhruba 840 miliónov korún. Informoval o tom hovorca Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Ondrej Žember.
Primárny dodávateľ kórejskej automobilky Kia Motors plánuje pri Žiline vyrábať za studena valcované oceľové kotúče. Výstavba závodu sa začne v priebehu tohto roka, výroba by sa mala rozbehnúť súbežne s prevádzkou automobilky Kia Motors pri Žiline začiatkom roka 2007. V prvej etape spoločnosť zamestná asi 60 ľudí. Jej produkcia bude určená pre žilinský závod Kia.
Vlastníkom 25 percent firmy Hyundai Hysco je koncern Hyundai Motors, ďalšia štvrtina patrí automobilke Kia. Podľa informácií na firemnej internetovej stránke dosiahla Hysco v minulom roku tržby 2,37 miliardy a zisk 86 miliónov dolárov.
Hyundai Hysco je v priebehu niekoľkých dní už druhým juhokórejským investorom, ktorý sa rozhodol postaviť závod na Slovensku. Minulý týždeň oznámil svoj zámer výrobca pneumatík Hankook Tires, ktorý do výstavby továrne v Leviciach investuje asi 500 miliónov eur, v prepočte asi 19,39 miliardy korún. Priamo plánuje vytvoriť okolo 1 600 miest, nepriamo by malo vzniknúť ďalších 1 000 až 1 500 pracovných príležitostí. Štát plánuje podporiť závod Hankooku investičnými stimulmi vo výške 21 percent z investovanej sumy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 02:26