StoryEditor

Tepláreň Košice čaká reštrukturalizácia

02.11.2006, 23:00

Namiesto privatizácie čaká Tepláreň Košice reštrukturalizácia. Ekonomicky stabilizovať najväčšieho výrobcu tepla na Slovensku by mal nový manažment. Do orgánov spoločnosti ho dosadil Fond národného majetku, ktorý je jej jediným akcionárom.

Neriešené ťažkosti
"Zaviazali sme sa, že sa postaráme, aby tepláreň fungovala ako efektívna firma. Chceme dokázať, že aj štát môže byť dobrý vlastník," konštatuje Ladislav Lazár, predseda predstavenstva spoločnosti, spoluvlastník popradského pivovaru Pilsberg.
Podľa nového vedenia nebola tepláreň v ideálnom stave. Všetko sa pripravovalo na privatizáciu a najvážnejšie problémy sa neriešili. Chýbal controlling, obchod, komunikácia s verejnosťou, aktívna personálna politika. "Vo firme nebola transparentnosť a nefungovala ako štandardná spoločnosť," tvrdí Daniel Takáč, člen predstavenstva.

Cena ostáva
Hlavným cieľom je dosiahnuť reštrukturalizáciou kladný hospodársky výsledok pri zachovaní súčasných cien tepla a pripraviť dlhodobý strategický plán na roky 2008 až 2015. Podľa týchto zámerov by výrobná cena tepla na budúci rok nemala presiahnuť 366 korún za gigajoule.
Tepláreň je aj významným výrobcom elektrickej energie. Dopyt po nej rastie, zatiaľ čo po teple klesá, ale produkcia aj cena oboch vzájomne súvisia. "V tejto situácii bude dôležité udržať jednotkové náklady na teplo a elektrinu," prízvukuje Lazár.

Projekt Geoterm
Tepláreň chce spolu s košickou samosprávou pripraviť jednotnú energetickú politiku mesta a lepšie spolupracovať s distribútormi. Mieni pokračovať i v projekte Geoterm, ktorý počíta so zásobovaním asi tretiny košických domácností vodou z geotermálnych vrtov. Ide o najväčší európsky zámer vyžívania geotermálnej energie za niekoľko miliárd korún, na ktorý by mal prispieť aj štát.
"Radi by sme sa stali akcionármi projektu," tvrdí Lazár. Jeho lídrom je SPP, pričom teplári by sa mali na využívaní horúcej vody spolupodieľať. Podľa niektorých odborníkov však práve oddialenie privatizácie zabrzdí celý projekt, pretože investori, ktorí chcú doň vložiť peniaze, mali záujem aj o vstup do teplární.

Investície do výroby
Tepláreň Košice zamestnáva 650 ľudí. Tento rok by mala podľa odhadu dosiahnuť tržby asi dva a pol miliardy korún a zisk 36 miliónov. Vlani skončila hospodárenie so ziskom vyše dvestotisíc korún. V posledných dvoch rokoch investovala najmä do ekologických opatrení. Teraz však bude potrebovať niekoľko sto miliónov korún na investície do výroby a rozvodových sietí. Jej nové vedenie pripúšťa aj úvahy o výstavbe ďalšieho zdroja tepla a využívania fluidného spaľovania či paroplynového cyklu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:44