StoryEditor

Gazprom uvažuje o plynovode do Talianska

20.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom uvažuje o vybudovaní plynovodu, ktorý by viedol do Talianska cez Slovinsko a Maďarsko. Uviedol to slovinský minister hospodárstva Andrej Vizjak.
"Gazprom prejavil záujem o výstavbu plynovodu z Ruska do Talianska, ktorý by prechádzal cez Slovinsko," konštatoval Vizjak po stretnutí generálneho riaditeľa Gazpromu Alexeja Millera a slovinského premiéra Janeza Jansu v jadranskom letovisku Strunjan. Stretnutie sa uskutočnilo v rámci zasadnutia Európskeho podnikateľského kongresu. "Konečná realizácia takéhoto projektu spočíva na najväčšom potenciálnom zákazníkovi Gazpromu -- Taliansku," uviedol Vizjak. Dodal, že Slovinsko by podporilo takýto plynovod ako alternatívu k plánovanému otvoreniu plynového terminálu v Terstskom zálive, ktorý susedí so Slovinskom.
Ruské médiá počas májovej návštevy Jansu v Moskve informovali, že Gazprom skúma možnosť vstupu do slovinskej energetiky a zvýšenia dodávok pre krajinu. Vizjak potvrdil, že Gazprom a Slovinsko sa dohodli na vytvorení expertnej skupiny, ktorá má v nasledujúcich niekoľkých týždňoch preskúmať možnú investíciu Gazpromu v štátnej ropnej rafinérii Nafta Lendava. Slovinský denník Delo informoval, že delegácia Gazpromu v piatok navštívila firmu Nafta Lendava, aby získala podrobnejšie informácie o tejto spoločnosti.
V spore medzi Európskou úniou a Ruskom o vzájomnú účasť v energetickom sektore vyslovil bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder podporu Kremľu. "Európa by mala ruským spoločnostiam uznať rovnaké práva, aké sa poskytujú európskym podnikom v Rusku," uviedol včera Schröder na konferencií investorov v Moskve. Požiadavky EÚ na ukončenie závislosti od ruských dodávok plynu pritom označil ako zavádzajúce.
Európa podľa neho nemôže očakávať, že Rusko je šťastné, že smie dovážať západu energiu. Oznámenie Gazpromu o hľadaní nových odbytových trhov mimo EÚ sa podľa Schröderových slov nedá interpretovať ako vydieračstvo. "Je len prirodzené, že Rusko sa obzerá po nových zákazníkoch v Ázii."
V minulých mesiacoch sa vedenie najväčšieho producenta plynu na svete opakovane sťažovalo, že Západ bráni vstupu Gazpromu na lukratívne trhy konečných spotrebiteľov v rámci EÚ. Krajiny Blízkeho východu bohaté na energie, ako aj africkí producenti plynu, nie sú podľa neho spoľahlivými alternatívami k Rusku. "Niet stabilnejšieho regiónu pre ropu a zemný plyn ako je Rusko," zdôraznil Schröder, ktorého v Moskve pokladajú za najdôležitejšieho zástancu ruských záujmov v Európe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 09:03