StoryEditor

Vodu pod Tatrami zabezpečia Francúzi

23.05.2006, 00:00

Francúzska spoločnosť Veolia Waters sa stane strategickým partnerom Podtatranskej vodárenskej spoločnosti. Rozhodli o tom jej väčšinoví akcionári, zložení zo zástupcov samospráv šiestich spišských okresov. Menšinový akcionár FNM, ktorý vlastní 12,6 percenta akcií, sa na rozhodovaní nezúčastnil.
Hlavným dôvodom partnerstva je nutnosť investícií do ďalšieho rozvoja, na ktorý nemá vodárenská spoločnosť dosť vlastných peňazí. Vodárne chcú do roku 2015 preinvestovať na nové projekty desať miliárd korún, na dokončenie rozostavaných objektov 619 miliónov a na obnovu infraštruktúry 1,1 miliardy korún.
"Je to nutnosť. Nepredávame však majetok, len prevádzkovú časť vodární," komentoval dohodu Štefan Bieľak, primátor Spišskej Belej. Samosprávy sa neboja neúmerného zvyšovania cien vodného a stočného, ktoré by mali vzrásť len o infláciu. Poistkou majú byť zmluvné garancie, ako aj kontrolné a rozhodovacie právomoci. Tie majú v rukách mestá a obce.
Ak by nedošlo k vstupu investora, zastavil by sa rozvoj, spoločnosť by sa neúmerne zadlžila a ceny vody by vzrástli aj o 40 percent, tvrdí Vladimír Pastorek, generálny riaditeľ Podtatranskej vodárenskej spoločnosti.
Podľa zmluvy získa Veolia Waters všetky akcie Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, ktorá je stopercentnou dcérou vodární, za 400 miliónov korún. Ďalších 450 miliónov korún preinvestuje do aktív firmy, zaplatí vopred ročné nájomné 140 miliónov za infraštruktúru a zaviaže sa podieľať na financovaní projektov zo štrukturálnych fondov Európskej únie do výšky 30 percent.
Cieľom rozvojových aktivít je, aby do desiatich rokov malo 90 percent obyvateľov podtatranskej oblasti pitnú vodu z verejných vodovodov a 70 percent ich bolo napojených na kanalizáciu, čo je výrazné zlepšenie oproti súčasnosti.
Spoločnosť zvíťazila vo výberovom konaní, na ktorom sa zúčastnili ďalšie tri firmy. Poradca oslovil sedem vodárenských podnikov, z ktorých štyri splnili súťažné podmienky. Súpermi Veolie Waters boli ďalšia francúzska spoločnosť Ondeo, nemecká Gelsenwasser a české Severomoravské vodovody a kanalizace. Hlavnými kritériami pre víťazstvo boli cena, aspoň pol milióna klientov, znalosť lokálnych pomerov a vodárenstvo ako hlavný predmet podnikania.
Firma Veolia Waters patrí medzi dominantné európske vodárenské spoločnosti. Pôsobí v 56 krajinách, zásobuje vodou 110 miliónov ľudí, 40-tisíc priemyselných podnikov a zamestnáva 67-tisíc pracovníkov. V roku 1996 vstúpila na český trh, kde má v súčasnosti 40-percentný podiel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 22:22