StoryEditor

Začína sa licitácia o platy

26.10.2006, 00:00

Kým štátni zamestnanci už majú budúcoročné platové podmienky jasné, v podnikovom sektore kolektívne vyjednávania len prebiehajú, v mnohých podnikoch sa ešte ani nezačali.
Predstavitelia vlády, odborov a samosprávy včera podpísali dve kolektívne zmluvy, ktoré budú znamenať vyššie platy pre zamestnancov štátu a pracovníkov vo verejnom záujme.
Platové tarify štátnych zamestnancov sa od 1. júla 2007 zvýšia o štyri percentá, zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme o sedem percent. Osobitné platové tarify učiteľov vysokých škôl, výskumných a vývojových zamestnancov, zdravotníckych a pedagogických pracovníkov stúpnu o päť percent.
O zvyšovaní platov sa už začína vyjednávať aj vo veľkých podnikoch. "Kolektívne vyjednávania prebiehajú," potvrdila Dana Filová, hovorkyňa Železníc SR, ktoré zamestnávajú viac ako osemnásťtisíc ľudí. O konkrétnych číslach odmietla hovoriť, uistila však, že návrh zamestnávateľa nepočíta s prepúšťaním.
O podrobnostiach jednotlivých návrhov novej kolektívnej zmluvy odmietajú hovoriť aj ostatní veľkí korporátni zamestnávatelia. "Návrh už máme spracovaný, zamestnávatelia a odbory budú o ňom rokovať v novembri, uzatvorenie zmluvy očakávame v decembri," povedal hovorca Železničnej spoločnosti Miloš Čikovský.
Na rozdiel od ŽSR, ktoré sa starajú o koľajovú cestu, počíta návrh osobného prepravcu so znížením počtu zamestnancov, ktorých je dnes 4 910. "Konkrétne čísla oznámime po schválení podnikateľského plánu," dodal Čikovský.
Rokovania už prebiehajú aj v bratislavskej automobilke Volkswagen a budúci týždeň si k návrhu kolektívnej zmluvy majú sadnúť odborári a vedenie železničného prepravcu ZSSK Cargo. Návrh kolektívnej zmluvy s najväčším súkromným zamestnávateľom U.S. Steel pripravujú aj odborári z OZ Metalurg.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 21:51