StoryEditor

Tzv. sweatshopy SVE čoskoro opustia

20.11.2002, 23:00

Zvyšovanie životnej úrovne v strednej a vo východnej Európe (SVE) je také prudké, že tzv. sweatshopy (výrobné prevádzky s nevyhovujúcimi pracovnými podmienkami) sa v týchto krajinách čoskoro stanú minulosťou, tvrdí britská spoločnosť BBC.
Aj keď, ako uvádza, štáty ako Maďarsko, Rusko, či Rumunsko v súčasnosti ešte stále lákajú vysoké percento zahraničných investícií vďaka lacnej pracovnej sile, ktorá zaručuje firmám nízke náklady, kvalita investícií sa má v budúcnosti zmeniť.
Podľa audítorskej skupiny Ernst & Young SVE zaznamenala za 1. polrok tohto roka medziročný nárast investícií o 54 %, zatiaľ čo investície do štátov EÚ klesli za rovnaké obdobie medziročne o 15 %. "Priama konkurencia zo strany krajín strednej a východnej Európy sa neustále zvyšuje a ťažisko investícií sa v Európe posúva ďalej na východ," uviedol Mark Hughes, autor správy Ernst & Young.
Napriek tomu, tempo hospodárskeho rozvoja v MR a ČR znamená, že tieto krajiny čoskoro stratia štatút ideálnych oblastí v zozname zahraničných firiem, hlavne čo sa týka otvárania nových prevádzok s nízkymi mzdami. Ako dodal M. Hughes, viaceré firmy očakávali, že takáto šanca potrvá aspoň 10 rokov, teraz sa však zdá, že obdobie vytvárania ďalších lacných prevádzok bude trvať max. 5 rokov v závislosti od toho, kedy jednotlivé krajiny vstúpia do EÚ. Preto sa viaceré spoločnosti už teraz začínajú obzerať po výhodnejších lokalitách pre "sweatshopy" a do úvahy pripadajú krajiny Afriky.
Súčasný trend toku zahraničných investícií ukazuje, že zvlášť Veľká Británia, Írsko a Holandsko strácajú určitý podiel v dôsledku ich presúvania na východ kontinentu. Za šesť mesiacov tohto roka klesli investície do týchto štátov medziročne o 25 %. Podľa Ernst & Young rast (pokles) bohatstva krajín závisí hlavne od toho, ako sú ich ekonomiky závislé od investícií z USA, ktoré výrazne klesli.
Na raste investícií do SVE sa podieľajú hlavne západoeurópske firmy. Britskí analytici začínajú mať v tomto smere obavy z pozície Londýna. Hlavné mesto Británie si síce ešte udržiava štatút najpopulárnejšieho investičného cieľa, ale M. Hughes je prekvapený sebaistotou Londýna, že o toto prvenstvo nepríde. Tradičné britské lákadlo pre investorov typu "ponúkame po anglicky hovoriacich zamestnancov a miesto, ktoré je vstupnou bránou do Európy", totiž dnes už znie z viacerých miest. Či sa Británii podarí zachovať si štatút favorizovaného investičného cieľa, záleží teraz hlavne na rozhodnutí USA, keď sa objem investícií z ich strany opäť zvýši, dodáva vo svojej štúdii Ernst & Young.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 17:20