StoryEditor

Z podvodníka poradca bánk

29.06.2007, 00:00

Meno Frank W. Abagnale môže byť pre väčšinu ľudí neznáme. Spomeňme však film Stevena Spielberga Chyť ma, ak to dokážeš s Leonardom di Capriom a Tomom Hanksom v hlavných úlohách a mnohým začne svitať. Tento film bol totiž nakrútený podľa príbehu svojho času svetoznámeho podvodníka menom Frank W. Abagnale.
"Hochštapleri a predajcovia žijú z rovnakého talentu. Pohybujú sa na ostrí noža. Podvodník túto hranicu prekročí, predajca nie," povedal Abagnale pre Spiegel Online. Aj z neho sa stal predajca -- predáva príbehy a skúsenosti z čias, keď bol hochštaplerom.
Je to príbeh mladého muža, ktorý bol schopný vhupnúť do úlohy pilota, lekára či právnika bez príslušných diplomov, tak verne, že o ňom nikto nezapochyboval. Abagnale sa teraz blíži k šesťdesiatke, má strieborné vlasy a vysoké čelo. Spiegel Online ho vyspovedal pri príležitosti konferencie o bezpečnosti bankových systémov v Hamburgu, kde bol jedným z hlavných rečníkov. Abagnale tu predstavil nový systém Privacy Guard, ktorý rozposiela SMS v okamihu, keď je karta bankového klienta zaťažená, a umožní tak v krátkom časovom okamihu zastaviť transakciu. Tak šikovne ako bankovú bezpečnosť predáva aj svoje príbehy.
Tie sa začali v 60. rokoch, keď Abagnale v šestnástich utiekol z domova, a keďže potreboval peniaze, začal falšovať šeky. Nemal žiadne zábrany okrádať banky a letecké spoločnosti. Keď mal na sebe uniformu pilota alebo sa vydával za advokáta, nikoho nezaujímalo, že jeho šeky sú falošné.
Prvá zmanipulovaná platobná karta istej banky mu úslužne priniesla na účet 40-tisíc dolárov. Bolo to presne také ľahké, ako si to vo svojej mladíckej pýche myslel. Uniforma PanAm bola preto cenná, že piloti mohli všade lietať zadarmo, mali bezplatný hotel a v priehradkách ľubovoľnej leteckej spoločnosti dostali hotovosť, ak predložili pilotný preukaz. Nemožno zabúdať ani na príťažlivé letušky.
Dva roky hral túto hru a "zarobil" v prepočte 2,5 milióna eur. FBI ho márne naháňala po celom svete, vo všetkých štátoch USA bol hľadaným zločincom. Pasca zaklapla vo Francúzsku a pri ohlásení rozsudku na dvanásť rokov väzenia mal 21 rokov. V roku 1974 mu bol odpustený zvyšok trestu, ak sa dá do služieb FBI. Tam napokon pracoval 30 rokov ako špecialista na falošné dokumenty, pranie špinavých peňazí a krádež identity. A tam si vybudoval renomé uznávaného odborníka na bezpečnosť bankových systémov.
Mnohí mu vyčítajú, že film ho vykreslil ako romantického hrdinu. Abagnale však upozornil, že štúdio mu nedalo prečítať scenár a Spielberg dokonca zakázal di Capriovi, aby sa s ním zoznámil. Ten však prišiel na jednu z jeho prednášok a pozval ho na návštevu, kde sa zoznámil aj so Spielbergom a vo filme sa mihol ako jeden zo štatistov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:15