StoryEditor

Papriková hystéria utíchla

01.11.2004, 23:00
Hystéria, ktorá vypukla minulý týždeň okolo mletej červenej papriky v Maďarsku, pomaly ustupuje. Nik sa neotrávil a hygienici povolili návrat viacerých tovarov s jej obsahom na trh.

Príčinou znehodnotenia papriky nebezpečným aflatoxínom bola zlá domáca úroda, lacný dovoz a zrušenie kontrol na hraniciach po vstupe Maďarska do EÚ, píše denník Népszabadság.
Známi sú už traja producenti, ktorí importovanú papriku miešali s domácou a dávali do obehu. Polícia vyšetruje, ako k tomu presne došlo a kto je zodpovedný. Celý prípad prevzal Národný vyšetrovací úrad, ktorý obvinil neznámeho páchateľa z trestného činu ohrozenia verejného zdravia a zavádzania spotrebiteľov.
Paprika minulý týždeň zmizla z pultov asi 50-tisíc predajní, obmedzenia sa však nedotkli predaja mäsových výrobkov a konzerv. Ako vyplynulo z doterajších kontrol, toxických bolo deväť percent z takmer dvetisíc preverených vzoriek. Podľa ministra zdravotníctva Jenő Rácza je jednoznačná zodpovednosť na výrobcoch, ktorí nedodržali základný hygienický štandard a neoznačili na obaloch pôvod papriky.
Poškodená paprika sa podľa viacerých médií dostala do Maďarska v lete z Južnej Ameriky. Počas prepravy splesnivela, príjemcovia ju však nezničili, ale pomiešali s dobrou paprikou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 00:10