StoryEditor

Úspech dnes určuje Wikipedia

25.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Staré príslovie hovorí, že keď človek uspeje v New Yorku, presadí sa všade. Dnes sa však zdá, že snom ľudí bažiacich po sláve a úspechu nie je ani tak New York ako vlastná stránka so životopisom na internetovej encyklopédii Wikipedia.

Podstatný je v tejto súvislosti fakt, že na rozdiel od populárnych stránok MySpace a Facebook prevádzkovatelia Wikipedie nedovoľujú používateľom vytvárať si svoje vlastné profily. Toto nové potvrdenie úspešnej kariéry si totiž musí človek "zaslúžiť".

"Ide o akúsi poctu a je to super pocit," hovorí 47-ročný americký novinár Howard Altman. To, že sa pred niekoľkými dňami dostal do Wikipedie, teší aj 72-ročného amerického hudobníka StevaKnighta: "Oceňujem, že som považovaný za dôležitú osobu."

Ak je niekto slávny alebo dôležitý vo svojom odbore, skončí vo Wikipedii," povedal jej 41-ročný zakladateľ Jim Wales.
Počet jednotlivcov s vlastným profilom vo Wikipedii rýchlo rastie. Koncom septembra v nej malo životopis 224 785 žijúcich ľudí, čo je oproti 177 512 zo začiatku tohto roka, respektíve 93 392 z počiatku roka minulého, obrovský rast.

A všetky tieto biografické heslá sa veľmi dobre čítajú. Wikipedia je so svojimi 52,8 milióna používateľov za mesiac v Spojených štátoch ôsmym najnavštevovanejším serverom. Celosvetovo ju mesačne navštívi viac než 200 miliónov používateľov.

No za vzrušenie, že sa človek dostal do prestížnej spoločnosti, sa aj "platí". Nad každým novým heslom, ktoré je do Wikipedie zaradené, totiž na zvláštnych stránkach diskutuje komunita prispievateľov, ktorí môžu akýkoľvek životopis aj vymazať. "Môže to byť nepríjemná skúsenosť... keď je heslo vymazané, pretože komunita sa rozhodne, že nie ste dosť dôležitý," dodáva Wales.

Túto nelichotivú skúsenosť má aj herečka a modelka Chelsea Kate Isaacsová, ktorá sa na stránky Wikipedie dostala minulý týždeň ako jedna z "najatraktívnejších" modeliek Spojených štátov a Kanady roku 1998. Po niekoľkých dňoch ju však editori Wikipedie, ktorými sa môže stať ktokoľvek, vymazali. "To je smutné. Celkom sa mi pomyslenie na to, že som vo Wikipedii, páčilo," povedala Isaacsová.

Ani Stevovi Knightovi sa myšlienka, že by ho niekto mohol z Wikipedie "stiahnuť", nepáči. "Nechcem, aby ma vymazali. Kto by to aj chcel? Ale dúfam, že ľudia, ktorí ma mali radi pred Wikipediou, ma budú mať radi aj potom, čo tam už nebudem".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:57