StoryEditor

Investičné projekty pre Európu

11.11.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Európska komisia včera zverejnila zoznam 56 veľkých investícií týkajúcich sa infraštruktúry a výskumu v Európe, ktoré by sa mali realizovať v priebehu dvoch až troch rokov. Ako povedal prezident EK Romano Prodi, 31 projektov spadá do oblasti rýchlostných komunikácií, 17 do energetiky a 8 do oblasti výskumu. Do roku 2010 je na dopravu vyčlenených 38 mld. eur, na energetiku 10 mld. eur a na výskum a vývoj ďalších 14 mld. eur.
Komisárka EÚ pre dopravu Loyola de Palaciová očakáva, že šesť miliárd eur z verejných zdrojov ročne doplní štyrmi miliardami eur zo súkromných zdrojov. Keďže horná hranica realizácie úlohy je vopred stanovená v rozpočte EÚ, podľa komisárky nemožno na projekty nájsť žiadne nové prostriedky. Peniaze z EÚ prídu čiastočne zo štrukturálnych fondov a čiastočne z už známych rozpočtových línií. Okrem toho komisia v otázke podporenia projektov oslovila aj Európsku investičnú banku.
Medzi projektmi je napríklad rakúsko-taliansky projekt Brennerského tunela, ale aj železničná trať z Viedne o Bratislavy, diaľnica Viedeň -- Brno a dokončenie diaľnice medzi Viedňou a Bratislavou, čo by ich podstatne urýchlilo.
Európski diplomati vyjadrili skepsu nad úspechom projektu EK a poznamenali, že niektoré investičné plány už boli schválené v minulosti, ale dokončila sa len časť z nich. O programe rozhodnú najvyšší predstavitelia únie v decembri.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 02:03