StoryEditor

Autovraky sú zásobárňou druhotných surovín

11.12.2007, 23:00

S vyspelosťou automobilov rastie množstvo a druhy použitých materiálov. Po ukončení ich životnosti sa väčšina z nich môže vrátiť znova do života. Riešením sú nové technológie, ktoré dokážu zhodnotiť viac ako deväťdesiatpercent vozidla. Moderná recyklácia autovrakov tak okrem toho, že chráni životné prostredie, prispieva i k zlepšeniu surovinovej bilancie. Slovensko sa podľa odborníkov vypracovalo za tri roky oficiálneho zhodnocovania starých vozidiel z nuly na európskeho hráča. Pomohol tomu prepracovaný systém podporený legislatívou a poplatkami producentov Recyklačnému fondu. Z nich fond platí za každé zlikvidované vozidlo dvetisíc korún, ktoré si medzi sebou rozdelí rovným dielom jeho majiteľ s autorizovanou firmou.
Na Slovensku sa ročne vyradí asi sedemdesiattisíc automobilov a zrecykluje sa z nich tretina. Väčšinou sú to vozidlá starších ročníkov, menej náročné na spracovanie a miera ich zhodnotenia je okolo 75 percent. Ambiciózne plány na nasledujúce roky však počítajú s recykláciou polovice až troch štvrtín autovrakov a s vrátením takmer všetkých surovín, ktoré obsahujú, do obehu. Vyžiada si to miliardové investície aj s podporou Recyklačného fondu, ktorý dosiaľ poskytol spracovateľom áut polmiliardovú dotáciu. Najväčší z nich, spoločnosť Kovod Recycling, rozširuje sieť svojich prevádzok a chystá sa ich vybaviť najmodernejšou technológiou. Netají sa úmyslom spracúvať staré vozidlá i zo zahraničia. Veľký projekt rozbieha i spoločnosť ŽP Eko Qelet Martin, ktorá bude mať technológiu na recykláciu nákladných vozidiel, poľnohospodárskych strojov, motoriek a iných mechanizmov, čo dosiaľ nikto nerobil. Z recyklácie starých motorových vozidiel sa za krátky čas stal fungujúci priemyselný sektor schopný reagovať na dynamicky sa rozbiehajúcu obnovu vozového parku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 12:20