StoryEditor

Davos prišiel s novým receptom na líderstvo

27.01.2008, 23:00
Záverečný deň tohtoročného Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose nijak nezaostal za predchádzajúcimi.

Svetoví lídri krajín, ekonómovia, šéfovia významných svetových firiem a predstavitelia mimovládnych organizácií vyzvali na nový typ vodcovstva - líderstvo spolupráce. Len to podľa nich dokáže čeliť výzvam globalizácie, klimatickým zmenám, chudobe, uchovaniu vody, ekonomickým problémom, ale aj čisto politickým a bezpečnostným výzvam týkajúcim sa najmä terorizmu.
"Nemáme inú možnosť, len pracovať spolu. Potrebujeme silnejšie a silnejšie spoločné líderstvo," poznamenal jeden z hlavných rečníkov fóra, bývalý britský premiér Tony Blair. Za pravdu mu dal aj predseda Cambridgeskej asociácie pre energetický výskum Daniel Jergin, podľa ktorého je na nás, ako sa ku globalizácii postavíme. Práve energetika a ropa patrili aj k záverečným diskusným panelom.
Svetové mocnosti, ktoré sú veľkými odberateľmi ropy, predniesli obavy týkajúce vysokých cien ropy a zároveň slabosti americkej ekonomiky. Práve ceny ropy vzrástli začiatkom mesiace na rekordných sto dolárov, čo vyvolalo obavy spotrebiteľských krajín, pretože môžu spomaliť ekonomický rast. Podľa britského ministra pre podnikanie Johna Huttona je to hrozbou najmä teraz, keď sa americká ekonomika rúti do recesie. "Zhodli sme sa na tom, že budeme robiť všetko, aby sme podporili stabilitu a bezpečnosť energetických dodávok," spresnil Hutton.
Kríza sa neskončila
Na "skutočnú reakciu" na riziko americkej recesie vyzval aj generálny riaditeľ Medzinárodného menového fondu Dominique Strauss-Kahn. Podľa neho je potrebné zaviesť fiškálne stimuly nielen v USA, ale aj v ďalších krajinách, pretože nie je možné sa spoliehať len na monetárnu politiku. Ako zdôraznil, v niektorých krajinách existuje stále priestor na fiškálne uvoľnenie a znižovanie úrokových sadzieb. Podľa Straussa-Kahna očakávané ekonomické spomalenie bude viesť k poklesu inflácie, čo umožní niektorým centrálnym bankám znížiť náklady na pôžičky, čo podporí ekonomiku. Tvrdí však, že už tento týždeň organizácia zverejní ekonomické predpovede, v ktorých oznámi, že rozvíjajúcim sa krajinám sa "skôr darí" aj napriek problémom súvisiacim s hypotekárnou krízou.
Finančná kríza podľa prezidenta Svetovej banky Roberta Zoellicka zďaleka nie je prekonaná. Hoci pripravila banky o miliardy dolárov, očakávajú sa ďalšie straty z odpisov zlých investícií. Vplyv na svetovú ekonomiku podľa neho zostáva nejasný.
Rusko vo WTO
S Davosom je mimoriadne spokojné najmä Rusko. Nielen pre svoje recepty, ako odvrátiť celosvetové spomalenie, ale aj preto, že si minister financií Alexej Kudrin vypočul z úst prítomného eurokomisára pre obchod Petra Mandelsona prísľub, že Brusel pomôže Moskve definitívne získať pozvánku do Svetovej obchodnej organizácie. A to už v tomto roku. Rusko sa snaží byť členom už viac ako desať rokov, doteraz však bezvýsledne. "Toto je náš jasný cieľ," poznamenal Mandelson. Členstvo vo WTO by pritom zjednodušilo ruským exportérom predaj ich produktov, najmä ocele či hnojív. Na druhej strane, ruský trh by sa ešte viac otvoril zahraničným firmám. Problémom doteraz bolo najmä odmietanie zo strany Moskvy vzdať sa vývozných ciel, ktoré uvalila na niektoré suroviny, prípadne taríf, ako železničných. Tie podľa Bruselu zvýhodňujú ruské prístavy. Proti členstvu Ruska doteraz vystupovali aj pre vzájomné ekonomické spory napríklad Ukrajina či Poľsko, tie však v súčasnosti tvrdia, že tomu brániť nebudú. Svetová obchodná organizácia má 151 členov, pričom Rusko ako jediná z krajín G8 zatiaľ členstvo nezískala.
Mandelson zároveň v Davose oznámil, že už koncom marca, prípadne v apríli by sa predstavitelia WTO mali stretnúť, aby pokračovali v rokovaniach o ďalšej liberalizácii obchodu, najmä ak súčasné katarské kolo (začalo sa v roku 2001 v katarskej Dóhe) bude úspešné. Hoci americká obchodná zmocnenkyňa Susan Schwabová bola pri termíne viac ako opatrná, keďže sa podľa nej ešte nič na ministerskej úrovni nedohodlo, ministerka hospodárstva hostiteľskej krajiny Doris Leuthardová je presvedčená, že by sa rokovania o liberalizácii obchodu s poľnohospodárskymi a priemyselnými produktmi mali uzavrieť v apríli.
Klub G13
Na prestížnom podujatí v Davose odzneli na záver stretnutia aj ďalšie návrhy. Napríklad podľa generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Angela Gurríaho nie je dôvod, aby do skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta a Ruska (organizácie známej ako G8) nepatrili aj také krajiny ako India či Čína, ale aj ďalšie rozvojové krajiny. "Sme zasiahnutí všetci (otrasy na globálnych trhoch). K riešeniu by mali prispievať všetci a naša koordinácia by mala byť oveľa lepšia. Z G8 by sa mala čo najskôr stať G13," povedal Gurría.
Japonsko, jeden z najväčších svetových producentov skleníkových plynov, oznámilo v Davose vytvorenie fondu Partnerstva pre chladnú Zem (Cool Earth Partnership), do ktorého vloží desať miliárd dolárov. Tieto prostriedky sú určené podľa premiéra Jasuoa Fukudu pre rozvíjajúce sa ekonomiky, ktoré sa boja, že by sa im "skleníkové opatrenia" mohli odraziť na spomalení ekonomického rastu.
"Máme pred sebou obrovské výzvy. Nálada by však mala byť viac optimistická, pretože máme pred sebou veľa príležitostí, ako ich zvládnuť," uzavrel výročné davoské stretnutie jeho zakladateľ a výkonný predseda Klaus Schwab.

01 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kronika
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:04