StoryEditor

BoJ vzdoruje silnému tlaku vlády

27.02.2002, 23:00

Japonská centrálna banka (BoJ) sa pred dnešným rokovaním Výboru pre menovú politiku dostala opäť pod extrémny nápor. Najnovšie údaje o maloobchodnom predaji totiž vykázali ďalší pokles a nový vládny antideflačný program začali investori kritizovať ešte skôr, ako sa začal v plnom rozsahu realizovať.
Bank of Japan doteraz nenašla "recept" na oživenie stagnujúcej domácej ekonomiky a nepodarilo sa jej stimulovať ani spotrebiteľskú dôveru. Údaje zo včerajška hovoria o tom, že maloobchodný predaj klesol v januári na medziročnej báze o 4,7 %, čo znamená, že tento ukazovateľ sa zredukoval dovedna desaťkrát za ostatných 12 mesiacov. Akciový trh je stále slabý, nezamestnanosť je na historickom maxime. Bankroty firiem vykázali v januári najvyššiu hodnotu od skončenia 2. svetovej vojny a stále majú vzostupnú tendenciu.
Viacerí analytici tvrdia, že bankový sektor je na pokraji kolapsu a krajina sa prepadá do ďalšej, v poradí tretej recesie v priebehu poslednej dekády.
Finančný trh očakáva, že boj proti deflácii pomôže japonským komerčným bankám saturovať novými zdrojmi verejné fondy. Minister financií Masajuro Šijokava však potvrdil, že tento krok nie je v tejto chvíli nevyhnutný. Centrálna banka aj naďalej trvá na tom, že uvoľnenie menovej politiky neoživí ekonomiku, ak paralelne nedôjde k štrukturálnym reformám.
JP Morgan vo svojej štúdii zdôrazňuje, že korene deflácie sú príliš hlboké a menová politika nemôže byť dostatočne efektívna pri nulových úrokových sadzbách a nedostatočnej likvidite. Jediným východiskom sa zdá zvýšenie výdavkov a stimulovanie dopytu.
S týmto hodnotením súhlasí aj Daiwa Securities, ktorá dodáva, že tlak na centrálnu banku nie je spravodlivý osobitne v čase, keď vláda v Tokiu nekoná dostatočne razantne pri riešení štrukturálnych reforiem.
Uvoľnenie menovej politiky nebude mať nijaký efekt, ak sa súčasne nebude riešiť problém rýchleho odpísania "zlých" úverov v komerčných bankách, respektíve ak nedôjde k nacionalizácii najslabších bankových subjektov. Podobne sa postupovalo v prípade Long Term Credit Bank of Japan, ktorú znárodnili v roku 1998.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 19:09