StoryEditor

Staré autosklá nepôjdu na skládky

13.11.2007, 23:00

Na západnom Slovensku sa pripravuje výstavba prvej prevádzky na zhodnocovanie autoskiel. Tento druh odpadu sa vzhľadom na svoje špecifické zloženie nedá bežným spôsobom recyklovať. Väčšinou preto končí bez akéhokoľvek využitia na skládkach komunálneho odpadu. Firma Recyklácia postaví v Beladiciach pri Zlatých Moravciach prevádzku na materiálové zhodnocovanie nepotrebných skiel z osobných, úžitkových aj nákladných áut.
Konateľ firmy Ján Pilka avizuje, že v jednozmenná prevádzka bude vedieť denne spracovať 2 400 čelných skiel, pričom ročná kapacita je nastavená na päťtisíc ton materiálu. Využijú špeciálne technologické zariadenie z piešťanskej firmy Letech, ktoré umožňuje oddeľovanie sklenej a fóliovej časti autoskiel.
Oddelená druhotná surovina bude dočasne uskladnená vo veľkokapacitných kontajneroch. Odtiaľ ju budú distribuovať späť do sklárskeho priemyslu. Odpadovú fóliu má podľa Pilku odoberať moravská firma Retrim zo Zlína, ktorá tento materiál používa pri výrobe nových fólií do bezpečnostných skiel.
Projekt pripravovaný v priemyselnej zóne obce Beladice nie je jedinou investíciou zameranou na spracovanie sklenených črepov na Slovensku. Už v priebehu budúceho roka začne fungovať prevádzka firmy Karpaty Trade, ktorá v Handlovej postaví závod na zhodnotenie doteraz nerecyklovateľných druhov odpadového skla. Nepôjde len o autosklá, ale aj o sklenené časti televíznych obrazoviek a domácich spotrebičov.
Z črepín budú v závode produkovať takzvaný expandovaný granulát. Špecifický produkt, ktorý má firma chránený ochrannou známkou, je vhodný na výrobu blokov, tvaroviek a iných stavebných izolačných materiálov. Náklady na vybudovanie handlovského závodu dosiahnu približne 60 miliónov korún, z ktorých asi polovicu pokryl príspevok zo štátneho Recyklačného fondu. V nepretržitej prevádzke plánuje Karpaty Trade ročne spracovať tisícky ton skleného odpadu z celého územia Slovenska.
Zatiaľ jediným spracovateľom odpadového skla na Slovensku je spoločnosť Vetropack Nemšová. Dcérska spoločnosť švajčiarskej skupiny Vetropack Holding však má technológie nastavené len na bežné črepiny. Autosklá a iné neštandardné materiály nespracúva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:51