StoryEditor

Budeme zverejňovať údaje o príjemcoch

24.10.2007, 00:00

Každá členská krajina Európskej únie, Slovensko nevynímajúc, bude musieť od budúceho roka zverejniť zoznam príjemcov priamych platieb z Európskej únie. Ako na stretnutí v Luxemburgu odsúhlasili ministri poľnohospodárstva európskej dvadsaťsedmičky, na internet sa dostane presný zoznam a adresa farmárov a agrárnych podnikov, ktorí nejakým spôsobom čerpajú takúto finančnú pomoc, na akom základe túto pomoc dostali a akým spôsobom, najmä či oprávnene, ju aj čerpajú.
Podľa Bruselu by to malo priniesť väčšiu transparentnosť pri rozdeľovaní mnohomiliardových zdrojov poskytovaných agrárnemu sektoru. Aj preto by sa mali údaje uverejňovať nielen na národných portáloch, ale aj centrálne. Pritom poľnohospodárstvo nebude jediné, kde môžeme väčšiu transparentnosť očakávať. "Určite sa to bude týkať aj štrukturálnych fondov, kde sa v blízkej budúcnosti bude daný záväzný predpis prerokúvať," povedal Michael Mann, hovorca komisárky EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Mariann Fischer Boelovej.
Prax už máme
"Pre nás to nie je nič nové. My už takýchto príjemcov pomoci aj zverejňujeme na základe povinností vyplývajúcej z predvstupovej pomoci. Robí to tak každá nová členská krajina, ktorá sa k tomu zaviazala v predvstupovom procese. Naši príjemcovia o tom vedia, pretože svoj súhlas so zverejnením údajov musia dať už v zmluve, ktorou sa im uvoľnia prostriedky," vysvetlila pre HN Želmíra Milková z Oddelenia vonkajších vzťahov slovenskej Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Práve tá má na starosti rozdeľovanie a kontrolovanie pridelených prostriedkov ešte z predvstupového fondu SAPARD, cez ktorú dostávali naši poľnohospodári finančné prostriedky.
Agentúra však tieto zoznamy zverejňuje na webovej stránke pod kolonkou beneficieri, a nie priame platby, ako to naviguje "poľnohospodárska" stránka EÚ. Faktom však je, že všetky nové členské krajiny daný zoznam príjemcov pomoci z predvstupových fondov zverejnili.
Povinnosť to nebola
Hovorca komisárky Boelovej však oponuje. "Doteraz žiadna členská krajina nemala povinnosť zverejňovať prijímateľov priamych platieb. Práve tam je oveľa väčšia nejasnosť pri dokazovaní opodstatneného použitia," povedal pre HN Michael Mann. Ako dodal, týkať sa to bude nielen priamych platieb do poľnohospodárstva, ale aj peňazí na rozvoj vidieka. Práve v týchto dvoch budú od januára budúceho roka musieť zverejňovať členské krajiny údaje. "Teda aj Slovensko," upozornil Mann.
Magdaléna Králová, hovorkyňa ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu pre HN poznamenala, že novú povinnosť bude mať na starosti opäť Pôdohospodárska platobná agentúra a systém zverejnenia údajov bude podobný, ako doteraz pri predvstupovej pomoci.
Stará iniciatíva
Terajší právny predpis komisárky Boelovej však vychádza z už skôr odsúhlasenej stratégie stransparentniť výdavky z jednotlivých rozpočtových kapitol, poľnohospodárstva zvlášť. Práve to si totiž až do tohto rozpočtového roka ukrajovalo najviac financií. Vzhľadom na ciele Lisabonskej stratégie stať sa do roku 2010 najkonkurencieschopnejšou ekonomikou zmenil Brusel svoje priority. Kým v súčasnom ročnom rozpočte únie, ktorý predstavuje okolo 120 miliárd eur (v prepočte 4,03 bilióna Sk), sa poľnohospodárstvu dostávalo okolo 40 percent, od budúceho roka sa to postupne zmení a až 45 percent pôjde na hospodársky rozvoj a konkurencieschopnosť. Napriek tomu je mnohým krajinám Spoločná poľnohospodárska politika tŕňom v oku a snažili sa zmeniť systém platieb. No pomoc potrebná je, veď aj náš rozpočet na rok 2008 počíta pre poľnohospodárstvo o 60 percent prostriedkov viac než v tomto roku.
Aj keď Grécko malo určité výhrady, napokon sa proti návrhu Boelovej stransparentniť príjmy z priamych platieb nepostavila ani jedna členská krajina. Z kuloárnych informácií je však zjavné, že nadšení neboli najväčší príjemcovia -- Francúzsko a Británia. No možno aj vďaka takémuto prístupu sa v budúcnosti nestane, aby najväčších 15 percent francúzskych poľnohospodárskych podnikov "pohltilo" až 60 percent priamych platieb z európskej pokladnice ako doteraz. Alebo, aby sa britská kráľovná Alžbeta II. s princom Charlesom opäť objavili na zozname úspešných prijímateľov poľnohospodárskej pomoci, ako to bolo v rozpočtovom období 2003 -- 2004, keď z pokladnice vyinkasovali až 1,5 miliardy eur.

-- od januára musia krajiny EÚ zverejňovať adresný zoznam prijímateľov priamych platieb
-- pri porušení záväzku čaká krajinu žaloba na európskom súde
-- po poľnohospodárstve príde na rad transparentnosť aj v štrukturálnych fondoch

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:22