StoryEditor

Európa sa musí postaviť jüanu

26.11.2007, 23:00
Hoci sa Spojené štáty pred istým časom stavali do roly hlavného kritika čínskej ekonomiky, v súčasnosti sa so svojou menou ocitli v rovnakej pozícii.

Podhodnotený dolár sa výmenným kurzom totiž prvýkrát priblížil k hranici 7,4 jüanu za dolár. Vedúce svetové meny pritom začína nasledovať aj japonský jen, kým euro si drží neporovnateľne vyššiu hodnotu. Keďže jüan, ako aj dolár hlboko klesajú pod európsku menu a čínsky a americký tovar sa aj na našich trhoch stáva čoraz lacnejší, do Číny tento týždeň mieri delegácia európskych finančných lídrov s cieľom prinavrátiť starému kontinentu stratenú férovosť medzinárodných trhov.

Podkopané sebavedomie
Doterajšie sebavedomie Európy chcú v Pekingu zajtra znovuobnoviť prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet, eurokomisár pre financie Joaquin Almunia a predseda európskej Rady ministrov financií Jean-Claude Juncker. Európsky dovoz a vývoz má totiž v rukách jüan. Od delegácie, ktorú má v Pekingu viesť portugalský premiér José Sócrates, sa očakáva, že vyzve Peking na odstránenie prekážok pre zahraničné investície a rýchlejšie zhodnocovanie domácej meny.
"Zhodnocovanie meny by sa malo výrazne zrýchliť," poznamenal na margo, údajne kľúčovej, návštevy Trichet. Juncker sa vyjadril podobne. Podľa neho je v rokovaniach "Čína na prvom mieste, potom dolár, a následne (japonský) jen".
Číňania sa však na vznikajúci problém stále pozerajú zo svojho uhla pohľadu. Členovia Čínskej ľudovej banky tvrdia, že schopnosť jüanu prispôsobovať sa je naďalej dôležitou pre upevnenie čínskej ekonomiky. Minulý rok čínska vláda pozmenila kurz svojej meny tak, aby skôr "plávala" medzi ostatnými menami, ako by mala mať presnú hodnotu oproti doláru.
Výsledkom toho je, že Európa je zaplavená lacnými výrobkami z čínskeho exportu, čo znemožňuje miestnym výrobcom konkurovať. Silné euro na druhej strane znevýhodňuje pozíciu európskych exportov na ich najväčšom zahraničnom trhu, teda v Spojených štátoch. Kým si totiž pripísal voči doláru 5 percent, oproti euro klesol o 7 percent. Doláru sa dokonca podarilo spadnúť na 13. miesto spomedzi šestnástich najviac obchodovaných mien.

Slovensko verzus jüan
Slovensko spolu so zvyškom Európy nie je voči znižujúcemu sa jüanu imúnne. Čína stále potvrdzuje post rekordéra svetových obchodných bilancií. Prebytok zahraničného obchodu komunistickej krajiny dosiahol v októbri rekordných 27 miliárd dolárov, čo bolo v medziročnom porovnaní o 13,5 percenta viac. Na Slovensko sa v minulom roku doviezlo čínskeho tovaru za zhruba 25 miliárd korún. V meradle európskej dvadsaťsedmičky sa obchodný prebytok zvýšil na takmer 14 miliárd dolárov z 12,5 miliardy v septembri. Európsky deficit sa tak už začal podobať americkej obchodnej bilancii s Čínou.
Kým tovar prúdiaci z ázijskej krajiny bezkonkurenčne zaplavuje európske trhy, trhové brány Číny nie sú zďaleka tak otvorené svetu. V minulom roku Slovensko do Číny vyviezlo tovar za zhruba tri a pol miliardy korún, čiže osemkrát menej, ako sme doviezli. Pre Slovensko je však v tomto smere dôležitejšie, že až takmer 90 percent nášho exportu smeruje na trhy Európskej únie.
Naopak tlak z Číny sa u nás začína prejavovať v doteraz atypických priemyselných oblastiach, na aké sme boli doteraz zvyknutí. Podľa štatistických údajov sa najviac z Číny dovážajú ťažké stroje a zariadenie. Tých Čína vlani do EÚ doviezla takmer trojnásobne viac, a to za 94 miliárd eur, čo bolo o 66 miliárd eur viac ako v roku 2000.
Priepasť v obchodnej bilancii Slovenska naberá na rozmeroch. Kým v roku 1998 mala vzájomná bilancia záporných zhruba päť miliárd korún, v roku 2003 to bolo už 15 miliárd. V minulom roku pritom záporná bilancia dosiahla viac ako 46 miliárd korún, a jüan si tak podmanil aj náš trh. Čína preto aj na európskych trhoch čelí konkurencii skôr už vo svojich radoch.

Spoliehame sa na euro
Národná banka Slovenska podhodnotený dolár nevníma nateraz ako hrozbu pre našich výrobcov. Podľa poradcu guvernéra Národnej banky Slovenska Radka Kuruca, "referenčnou menou pre slovenskú korunu je euro, ktoré sa po predpokladanom splnení maastrichtských kritérií stane 1. januára 2009 domácou menou aj na Slovensku". Nadhodnotené euro voči doláru a jüanu sa pre slovenské firmy stane problémom až po tomto dátume.
Kľúčovým by preto mohlo byť podnikanie slovenských firiem pôsobiacich napríklad na ruskom trhu, kde referenčnou menou je práve dolár. Práve v súvislosti s francúzskym exportom vyjadril nedávno obavy z drahej európskej meny oproti klesajúcemu doláru aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Francúzi si preto od jeho návštevy v Číne, ktorá predchádza eurodelegácii, sľubujú spomedzi európskej dvadsaťsedmičky zrejme najviac.
S podobnými krokmi o ochrane domácich trhov, o ktorých sa uvažuje aj v Európe, však Čína prišla vo svojich radoch už dávnejšie. Čínska agentúra pre hospodárske plánovanie už podnikla opatrenia, ktorými chce obmedziť zahraničné investície najmä do realitného sektora. Takýmto krokom sa Peking usiluje znížiť nerovnováhu v domácej ekonomike a dosiahnuť rýchly rast svojho priemyslu. Do Číny totiž v tomto roku pritieklo viac ako 54 miliárd dolárov zahraničných investícií, čo je v porovnaní s rokom 2006 o zhruba jedenásť percent viac.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 10:35