StoryEditor

Francúzski investori chcú podiel v Gazprome

12.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Francúzski investori chcú podiel v ruskom plynárenskom gigante Gazprom, aby posilnili citlivé energetické väzby medzi Ruskom a Európou. Vyhlásil to francúzsky prezident Nicolas Sarkozy po stretnutí s ruským prezidentom Vladimírom Putinom počas návštevy Moskvy. Hoci sa väčšina otázok sústreďovala na jadrový program Iránu, práve energetika je oblasť, na ktorej sa obaja prezidenti zhodli. "Francúzska politika je transparentnosť a reciprocita. Je celkom normálne, že naši ruskí priatelia chcú vložiť kapitál do niektorých francúzskych firiem a druhá strana to chce tiež," povedal Sarkozy. Putin reagoval, že je absolútne čestné, transparentné a vzájomne akceptovateľné pre ruské a európske firmy, aby si vymenili podiely.
Viacero európskych lídrov má obavy z energetickej závislosti od Ruska, ktoré dodáva štvrtinu európskej spotreby zemného plynu. Preto chcú väčší prístup svojich firiem do ruského prísne kontrolovaného energetického sektora a tiež do Gazpromu, monopolného exportéra plynu. Rusko sa zase sťažuje, že Európa blokuje ruské firmy a obmedzuje ich možnosť uskutočniť väčšie akvizície.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 19:23