StoryEditor

Rozmáha sa podnikanie so žalobami

Na začiatku celej kauzy so žalobou o zaplatenie 140 miliónov korún bol kritický článok ekonomického týždenníka Trend.

Po jeho zverejnení spoločnosť Bartolomei Finance, o ktorej bol článok napísaný, súdnou cestou docielila od vydavateľstva Trend Holding ospravedlnenie za zverejnenie článku a neoprávnený zásah do dobrého mena spoločnosti, ako aj finančné zadosťučinenie vo výške jednej koruny a uhradenia súdnych trov.
Zmarený zisk v miliónoch korún?
Vzhľadom na to, že ospravedlnenie nebolo uverejnené v predpísanom termíne, ale až 4. októbra 2007, Bartolomei Finance si dala v auguste 2007 vypracovať súdnym znalcom v odbore financie, Ing. Romanom Novákom, znalecké stanovenie všeobecnej hodnoty zmareného zisku z dôvodu neoprávneného zásahu do dobrej povesti spoločnosti. Ten porovnávaním potenciálnych variantov vývoja spoločnosti Bartolomei Finance v rokoch 2004 až 2012 po uverejnení článku a bez uverejnenia článku stanovil zmarený zisk firmy na vyše 140 miliónov korún.
Okresný súd Bratislava II 21. septembra tohto roka, po návrhu Bartolomei Finance, vydal predbežné opatrenie, ktorým Trend Holdingu zakázal nakladať s finančnými prostriedkami na účtoch v Tatra banke, s obchodnými podielmi a ochrannými známkami. O trinásť dní neskôr uznesenie s predbežným opatrením doručené Trend Holdingu nadobudlo právoplatnosť.
"Rozhodnutie Okresného súdu Bratislava II je ojedinelé v histórii samostatnej Slovenskej republiky. Každá demokratická spoločnosť veľmi dôsledne dbá o ochranu slobody a nezávislosti tlače a vytvára pre to potrebný legislatívny rámec pri rešpektovaní rovnováhy práv a povinností," komentoval rozhodnutie súdu na vydanie predbežného opatrenia šéf Združenia periodickej tlače Slovenska Miloš Nemeček.
Vydavateľstvo sa voči predbežnému opatreniu odvolalo a v prílohe odvolania zaslalo súdu dva odborné posudky znaleckých ústavov, ktoré spochybňujú znalecký posudok, ktorý si dala vypracovať Bartolomei Finance. "Znalec Roman Novák vychádzal presne zo zadania Bartolomei Finance. Inými slovami, ako dôkaz v spore použil tvrdenie jednej strany a nesnažil sa tieto údaje nijako objektivizovať," tvrdí v jednom zo svojich stanovísk Trend Holding. Spoločnosť Bartolomei Finance vznikla v roku 2000 a počas prvých troch rokov vykazovala straty. "Kryli sme ich z cudzích zdrojov, najmä z vkladov," hovorí majiteľ firmy Andrei Bartolomei. Spoločnosť sa podľa neho prvýkrát do zisku dostala v roku 2003, keď pred zdanením zarobila zhruba 50 miliónov. Jeden z posudkov, ktoré si dalo vypracovať vydavateľstvo však hovorí, že zo súvahy Bartolomei Finance je zrejmé, že spoločnosť vykázala ku koncu roka 2004 ako výsledok z hospodárenia minulých rokov stratu v celkovej výške 113,8 milióna korún.
Bartolomei podal žalobu
Bartolomei Finance 9. októbra tohto roka podala voči Trend Holdingu žalobu, v ktorej chce od vydavateľstva vysúdiť spomínaných viac ako 140 miliónov korún. Podľa informácií advokáta Trendu JUDr. Rudolfa Adamčíka bol návrh na žalobu posunutý cez elektronickú podateľňu sudcovi na príslušný úsek, na základe čoho pôjde zrejme o riadne súdne konanie, a nie zrýchlené konanie, o ktoré sa usilovala Bartolomei Finance podaním žaloby vo forme platobného rozkazu.
Konateľ firmy Andrei Bartolomei hovorí, že s Trend Holdingom je ochotný rokovať "o čomkoľvek, čo má zmysel". Uisťuje, že vydavateľa nechce poslať do konkurzu. "Ak súd alebo Trend Holding pohľadávku uzná, dá sa rozumným spôsobom kapitalizovať," naznačuje. Či ju mieni kapitalizovať jeho firma, alebo niekto, kto ju od nej kúpi, nespresnil.
Zároveň očakáva, že Trend Holding príde s vlastným odhadom zmarených ziskov. V takom prípade je ochotný prijať odhad nestranného znalca určeného súdom. "Bez ohľadu na to, kedy sme zverejnili ospravedlnenie, pán Bartolomei mal pripravený takýto postup," komentuje situáciu konateľ spoločnosti Trend Holding Oliver Brunovský. "Za zverejneným článkom si naďalej stojíme, aj keď vecne sme mohli byť v niektorých pasážach opatrnejší. Podľa nás však žiadna pohľadávka Bartolomei Finance neexistuje," dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 08:52