StoryEditor

Robert Zelenay: Liberalizácia v najbližšom čase nehrozí

15.11.2004, 23:00
Vzhľadom na to, že pravidlá pre zúčtovanie odchýlok do konca roka zrejme nebudú známe, podľa výkonného riaditeľa Slovenských elektrární Roberta Zelenaya v najbližšom čase liberalizácia na trhu s elektrinou nehrozí.

Do akej miery sa Slovenským elektrárňam podarilo vypredať elektrinu v zmluvných kontraktoch na budúci rok?
-- Sme spokojní. Máme uzavreté zmluvy na vyššie množstvá elektriny, ako sme kontrahovali tento rok pre slovenských odberateľov. Pritom dvaja významní odberatelia, Slovenského plynárenského priemyslu a Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy, si elektrinu ešte nezabezpečili. Plynári sa stále nerozhodli, či nakúpia elektrinu na pohon svojich kompresorových staníc alebo ich budú poháňať plynom. Tento rok odoberú takmer jednu terawatthodinu elektrickej energie. Stále nemáme kontrakt ani s prenosovou sústavou, ktorá môže nakupovať elektrinu na krytie strát vo svojich zariadeniach, ako aj na vlastnú spotrebu. Spolu ide o 0,3 terawatthodiny. Aj U.S. Steel Košice, ktorý je naším priamym odberateľom, kúpi od nás na budúci rok menej elektriny.

A čo export elektriny?
-- Náš export limitujú dohodnuté prenosové cesty. Aukčný predaj cezhraničných profilov do Českej republiky, Poľska, Maďarska, Nemecka a Rakúska na budúci rok je plánovaný na koniec novembra. Potom budeme múdrejší.

Prečo neoslovujete okrem vašich štyroch tradičných odberateľov aj ďalších veľkých odberateľov?
-- Keď budú známe pravidlá trhu s elektrinou a keď sa zavedie do praxe nový energetický zákon, budeme sa snažiť získať ďalších odberateľov. Pravidlá totiž nadväzujú na zákon, ktorý bol prijatý len nedávno. Do konca roka však tieto pravidlá zrejme nebudú vydané. Keďže kontrakty sa robia pred začiatkom hospodárskeho roka, v najbližšom čase nám preto liberalizácia na trhu s elektrinou nehrozí.

Prečo sú podporné služby, ktoré sa poskytujú predovšetkým z vašich zdrojov, také drahé?
-- Podporné služby sa poskytujú na zdrojoch s veľkou regulačnou schopnosťou, u nás sú to Vojany a Nováky. Nemôžeme sa porovnávať s Českom, ktoré má uhoľné elektrárne umiestnené vedľa baní, v ktorých sa navyše ťaží povrchovým spôsobom. Ani s Rakúskom sa nemôžeme porovnávať, pretože to si objednáva podporné služby v dunajských hydroelektrárňach. Uhlie pre naše tepelné elektrárne sa ťaží vo veľkých hĺbkach alebo sa dováža z veľkých vzdialeností. Vzniká aj otázka, či ekonomika nasadzovania zdrojov v SEPS je optimálna.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:02