StoryEditor

Koniec poisťovacieho podvodu

18.08.2003, 00:00

Vyšetrovatelia odhalili najväčší poisťovací podvod v histórii New Yorku a veľká porota sa teraz zaoberá žalobou v 567 prípadoch. Obvinených je 500 osôb, medzi nimi lekári, psychiatri, zubári, chiropraktici a sprostredkovatelia 20 falošných kliník, ktorí pomocou zinscenovaných automobilových nehôd pripravili poisťovne o milióny dolárov. Zákon štátu New York totiž obetiam automobilových nehôd stanovuje právo požadovať od poisťovní viac než 50 tis. USD na lekárske služby.
Úradníci newyorskej poisťovne State Farm Insurance sa v roku 2001 podivili nad smoliarmi, ktorí v priebehu krátkeho času ohlásili 30 až 40 nehôd. Vždy museli dlho zostať v nemocnici, čo zanechávalo vysoké faktúry. Jeden z nich to dokonca vytiahol približne na tisíc nehôd, ktoré sa vždy skončili na pohotovosti.
Referenti začali byť nedôverčiví. V princípe by totiž poškodení museli byť už spola mŕtvi. Obrátili sa preto na štátnu prokuratúru, ktorá pri vyšetrovaní narazila na bezohľadných podvodníkov. Tí zinscenovali tisíce automobilových nehôd, aby obete prešli sieťou lekárov a falošných kliník. Vedenie kliník požadovalo od poisťovne platby za doslova mamutí lekársky program, pozostávajúci z procedúr, ktoré lekári raz vykonali a inokedy nie. Zisky mali aj údajné obete. Tí, čo sa zahrali na testovaciu figurínu, alebo tí, ktorí tlačili plynový pedál na podlahu, zarobili 1 500 USD za každú "nehodu".
Manko však napokon zaplatili motoristi. Ako informuje časopis Spiegel, v dôsledku tohto podvodu stúplo poistenie automobilov v New Yorku v tomto roku o 432 mil. USD, čiže každá poistka približne o 177 USD.
Kto však skutočne stojí za týmto kartelom, zatiaľ nie je jasné. Jeden právnik, špecializovaný na poisťovacie podvody, si myslí, že za všetkým stojí organizovaný zločin z Ruska. Časť ziskov z podvodu totiž smerovala do Ruska, kým ďalšia skončila na účte vo švajčiarskej banke a odtiaľ putovala na východ.
Problém sa však súdnym procesom nekončí. "New York je dnes najväčšou a poslednou otvorenou šekovou knižkou Ameriky. Je to magnet pre tento typ podvodu," povedal predstaviteľ Insurance Informations Institute Robert Hartwig.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:54