StoryEditor

Najviac viniča pestujeme pod Malými Karpatmi

17.09.2007, 00:00

Malokarpatská
S pestovateľskou plochou 7 304 hektárov je Malokarpatská vinohradnícka oblasť najväčšou na Slovensku. Prevláda v nej pestovanie bielych odrôd, najmä Veltlínskeho zeleného a Rizlingu vlašského. Pod Karpatmi sa darí aj modrým odrodám Svätovavrinecké či Frankovka modrá. Oblasť tvorí dvanásť rajónov:
-- Skalický
-- Záhorský
-- Stupavský,
-- Bratislavský
-- Pezinský
-- Modranský
-- Doľanský
-- Orešanský
-- Senecký
-- Trnavský
-- Hlohovecký
-- Vrbovský

Južnoslovenská
V najteplejšej zo slovenských vinohradníckych oblastí sa vinič pestuje na ploche 5 346 hektárov. Darí sa tam najmä bielym odrodám Rizling rýnsky, Veltlínske zelené a Tramín červený. Produkciu bielych vín dopĺňajú nedávno vyšľachtené odrody Milia, Noria, Breslava či Devín. Modré odrody zastupujú Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá a Burgundské modré. Oblasť tvorí sedem rajónov:
-- Šamorínsky
-- Galantský
-- Palárikovský
-- Komárňanský
-- Hurbanovský
-- Strekovský
-- Štúrovský

Nitrianska
Pohoria Považský Inovec a Tribeč s rozdielnymi klimatickými aj pôdnymi vlastnosťami ovplyvňujú chuť vína z každého rajónu zvlášť. V oblasti s pestovateľskou plochou 3 903 hektárov sa darí najmä Veltlínskemu zelenému a Rizlingu vlašskému. Tradičné zastúpenie majú aj odrody Dievčie hrozno, Feteasca regala či Rulandské šedé. Oblasť tvorí deväť rajónov:
-- Šintavský
-- Nitriansky
-- Radošinský
-- Zlatomoravský
-- Vrábeľský
-- Žitavský
-- Želiezovský
-- Tekovský
-- Pukanecký

Stredoslovenská
Na juhu stredného Slovenska od Hontu po Gemer sa pestuje vinič na ploche 2 502 hektárov. Najznámejšie vinohrady lemujú Ipeľskú kotlinu a Krupinskú vrchovinu. Z bielych odrôd sa darí najmä Vetlínskemu zelenému. Oblasť je známa hlavne červenými vínami, zvlášť odrodami Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Cabernet Sauvignon a Zweigeltrebe. Oblasť tvorí sedem rajónov:
-- Ipeľský
-- Hontiansky
-- Vinický
-- Modrokamenský
-- Fiľakovský
-- Gemerský
-- Tornaľský

Východoslovenská
Najmladšia vinohradnícka oblasť na Slovensku disponuje vinicami s celkovou pestovateľskou plochou 1 074 hektárov. Suché letá a chladné zimy vytvárajú osobité podmienky na pestovanie bielych odrôd Rizling vlašský, Burgundské biele, Rizling rýnsky a Tramín červený. Odborníci odporúčajú ochutnať aj červené vína, najmä odrody Frankovku modrú, André alebo Zweigeltrebe. Na východe sa dorába aj na slovenské pomery údajne veľmi chutný ružový Cabernet Sauvignon. Oblasť tvoria štyri rajóny:
-- Moldavský
-- Sobranecký
-- Michalovský
-- Kráľovochlmecký

Tokajská
Najmenšia, no o to viac cenená je len 907-hektárová Tokajská vinohradnícka oblasť. Špecifické odrody viniča sa pestujú len v siedmich obciach na juhovýchode Slovenska. Väčšia časť, až 5 000 hektárov tejto oblasti, leží v Maďarsku, Európska komisia dovolila používať ochrannú známku Tokajská vinohradnícka oblasť producentom na obidvoch stranách hranice. Táto oblasť má zvláštny štatút a môžu sa v nej vyrábať vína len z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Každý druh vína sa vyrába podľa osobitných postupov. Slovenské "tokajské" obce sú Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa, Viničky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 01:58