StoryEditor

Cez Adriu už tečie ropa

16.07.2007, 00:00

Stredná Európa si môže aspoň na čas vydýchnuť, keďže začal pracovať ropovod Adria. V sobotu nadránom ho začali plniť ropu z prvého tankera určeného pre maďarskú skupinu MOL. Médiá o tom informovala Kristína Félová zo spoločnosti Slovnaft.

Odpoveď na varovania
Adria môže byť odpoveďou na neutíchajúce varovania pred odstavením ropovodu Družba. Napríklad, najväčšia svetová ropná maklérska firma PVM počíta s tým, že Rusko výrazne zníži dodávky ropy pre východnú Európu. Do roku 2008 chce dokončiť nový ropovod do prístavu Primorsk, ktorý sa má stať hlavnou vývoznou tepnou. Podľa denníka Die Presse dve tretiny z 1,6 milióna barelov ropy, ktoré denne pretekajú cez Družbu, sa majú presmerovať do Primorska.
Riaditeľ viedenského zastúpenia PVM Johannes Benigni si myslí, že Nemecko a Poľsko sa budú môcť spoliehať na tankery, no Slovensko, Česko a Maďarsko majú väčší problém. Podľa neho má najvyššiu prioritu zhruba 60 kilometrov dlhý ropovod zo Schwechatu do Bratislavy, ktorá by mohla kompenzovať výpadok dodávok od roku 2009. Maďarsko by mohlo čerpať ropu cez Adriu, no za výrazne vyššie ceny než doteraz, tvrdí pre Die Presse.
Slovnaft však dôvod v obmedzení dodávok cez Družbu nevidí. Ako pre HN už pred časom povedala Félová, v prípade problémov na Družbe je možné využiť práve Adriu. "Jej kapacita plne pokrýva spotrebu ropy na Slovensku," dodala Félová.

Adria už pracuje
Nadránom dorazil do chorvátskeho prístavu Omišalj prvý ropný tanker s dodávkou ropy pre MOL a následne sa začalo plnenie 80-tisíc ton ropy do ropovodu Adria. Mesačné dodávky ropy v objeme jedného až dvoch tankerov umožnia ďalšiu optimalizáciu rafinérskej výroby MOL a jej štruktúry v rafinérii Százhalombatta, čo otvára nové trhové príležitosti aj pre Slovnaft, uviedla Félová.
MOL tak reaguje na významné zmeny v dopyte po rafinérskych výrobkoch -- na rastúci dopyt po motorovej nafte a klesajúcu spotrebu benzínu a vykurovacích olejov. Cez Adriu bude MOL dovážať ropu s nižším obsahom síry, ktorá bude z technologického hľadiska dobre dopĺňať ruskú ropu. Umožní to zvýšenie výroby produktov s vysokou pridanou hodnotou, najmä nafty, v rámci MOL.
Takmer v 500 kilometrov dlhom ropovode Adria sa v súčasnosti nachádza približne 170-tisíc ton ropy pochádzajúcej predovšetkým z Ruska. Aby ropa z oblasti Stredozemného mora mohla doraziť do rafinérie MOL v Százhalombatte, je potrebné ropovod naplniť surovinou v objeme takmer dvoch tankerov.
MOL má najziskovejšie rafinérie v strednej Európe, no doteraz sú zásobované lacnou uralskou ropou. Úpravy zariadení na iné druhy ropy sú podľa Benigniho nákladné, lacnejšie nebudú ani alternatívne trasy. Výhodnou alternatívou by mohla byť iránska ropa, ktorá sa ruskej veľmi podobá. Táto možnosť však zatiaľ nie je pravdepodobná pre politické nezhody medzi Iránom a Západom.

Ropa pre Slovensko
Ropovod Družba pracuje od roku 1963 a s dĺžkou vyše päťtisíc kilometrov je jedným z najdlhších ropovodov na svete. Prevádzkuje ho ruská spoločnosť Transnefť. Ropovod vedie severným smerom z Ruska cez Bielorusko a Poľsko do východnej časti Nemecka a pobaltských štátov. Južná vetva prechádza cez západnú Ukrajinu na Slovensko, do Maďarska a Česka. Slovenský ropovodný systém pozostáva z dvoch ropovodov. Prepravná kapacita slovenského úseku Družby je 20 miliónov ton za rok, druhým ropovodom je pôvodná vetva ropovodu Družba vedúca zo Šiah do Maďarska. Na maďarskom území sa táto vetva napája na ropovod Adria, ktorý sa začína v chorvátskom prístave Omišalj a smeruje do Maďarska. Adriu vybudovali v rokoch 1976 až 1979, no dodávky sa nezačali. Omišalj disponuje dvoma plniacimi stanicami a je schopný prijímať aj veľké tankery s výtlakom nad 150-tisíc ton, keďže hĺbka vody v zátoke dosahuje až 35 metrov. Nominálna kapacita pobrežných skladovacích kapacít dosahuje 760-tisíc kubických metrov ropy a 60-tisíc kubíkov ropných produktov. Na konci 80. rokov terminál spojili s rafinériou v Rijeke.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 15:13