StoryEditor

TV v mobiloch len od Nokie

29.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Ministri telekomunikácií Európskej únie včera v Bruseli odsúhlasili, že jednotným formátom pre televíziu v mobilných telefónoch bude DVB-H, za ktorým stojí fínsky koncern Nokia. Brusel a členské krajiny si sľubujú, že toto rozhodnutie naštartuje silný rast sektora mobilných telefónov a mohlo by celému priemyslu priniesť miliardy eur. Novinárov o tom včera informovalo portugalské predsedníctvo únie.
Ázia vedie
V Česku aj na Slovensku sa už formát DVB-H používa, rovnako ako v mnohých ďalších štátoch únie.
Používajú ho napríklad v Belgicku, vo Veľkej Británii, v Dánsku, vo Francúzsku, v Taliansku, Írsku, Luxembursku, Holandsku, Rakúsku, okrem Estónska v pobaltských krajinách a, samozrejme, vo Fínsku.
Neexistencia jednotnej technológie bráni väčšiemu rozšíreniu vysielania pre mobilné telefóny. Podpora Európskej únie by sa mohla stať rovnako rozhodujúcim faktorom v úsilí o stanovenie globálnej normy, ktorou by sa opäť mohol stať formát vyvinutý Nokiou.
Eurokomisárka Viviane Redingová, ktorá má trh telekomunikácií na starosti, už skôr informovala, že DVB-H sa javí ako najsilnejší kandidát na budúce rozšírenie mobilnej televízie v Európe a že už teraz je na starom kontinente najvyužívanejšou normou. Podľa nej všetko smeruje k tomu, aby sa podpora jednotného formátu prejavila už v polovici budúceho roka.
"Sledovanie televízie v mobile by sa malo pre každého Európana stať také jednoduché ako volanie z mobilného telefónu," dodala Redingová. Podľa nej by si táto služba mala do roku 2011 nájsť zhruba pol miliardy zákazníkov. Európska únia pritom v tomto smere dosť zaostáva. Napríklad v Japonsku a Južnej Kórei televízne vysielanie v mobiloch sleduje 20 miliónov ľudí, čo je trikrát viac než v celej Európskej únii.
Podporu dajú futbal a olympiáda
Zvýšenie počtu zákazníkov, ktorí si televíznu službu od svojho operátora objednajú, očakáva Brusel už v budúcom roku. Optimizmus Viviane Redingovej podporujú dve významné športové akcie -- majstrovstvá Európy vo futbale a letné olympijské hry v Pekingu, ktoré si športoví fanúšikovia iste nebudú chcieť nechať ujsť ani v prípade, že sa práve nebudú nachádzať pri televíznom prijímači.
Brusel už v 90. rokoch presadil v Európskej únii povinne mobilnú technológiu GSM ako normu pre mobilné siete. Tým otvoril dvere rýchlemu rastu v tomto sektore. V Amerike a Ázii však zatiaľ rovnako dobre fungovali konkurenčné technológie CDMA.
Systémov mobilnej televízie je približne šesť, globálne sa však zatiaľ presadzuje len DVB-H. V Spojených štátoch, Japonsku, Číne a Južnej Kórei sa šíria technológie miestnych firiem, napríklad MediaFlo americkej spoločnosti Qualcomm.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:26