StoryEditor

Intel očakáva v treťom štvrťroku len mierny nárast zisku

28.08.2002, 00:00
Americká spoločnosť Intel, najväčší producent polovodičov na svete, očakáva v treťom štvrťroku len mierny nárast zisku, čo pripisujeme menšiemu oživeniu na počítačovom trhu, než sme pôvodne predpokladali, oznámil včera výkonný riaditeľ firmy Craig Barrett, ktorý sa zúčastnil na technologickej konferencii v Malajzii. Technologická konferencia sa koná pri príležitosti 30. výročia vymenovania Panangu za technologické stredisko v Malajzii. Informovali o tom Financial Times.

"V oblasti výpočtovej techniky Intel neočakáva žiadne výraznejšie oživenie, keďže spoločnosti sa rozhodli v tejto oblasti neinvestovať. K zlepšeniu môže dôjsť až po tom, ako podniky opäť obnovia investície. V súčasnosti sa však neodvážim odhadovať, kedy sa situácia na trhu obráti opäť k lepšiemu," upozornil šéf Intelu.
Počítačové technológie spoločnosti spravidla obnovovali každé tri roky, avšak vzhľadom na spomalenie rastu svetovej ekonomiky došlo k výrazným škrtom výdavkov práve v tejto oblasti. Ako sa uvádza v nedávnom prieskume spoločnosti Merrill Lynch, cyklus obnovy výpočtovej techniky v podnikoch sa predĺžil približne na 40 mesiacov.
V treťom štvrťroku tohto roku Intel predpokladá tržby na úrovni okolo 6,9 mld. USD, avšak ešte nedávno očakával tržby len na úrovni 6,3 mld. USD. V druhom štvrťroku dosiahla spoločnosť čistý zisk vo výške 446 mil. USD.
V nasledujúcich mesiacoch Intel plánuje pristúpiť k redukcii počtu pracovných miest, pričom, ako už jeho vedenie dávnejšie oznámilo, do konca tohto roka prepustí minimálne 4 000 ľudí. Zároveň sa však spoločnosť rozhodla otvoriť v Malajzii nové servisné centrum, ktoré bude prvým svojho druhu mimo Spojených štátov. V tejto súvislosti C. Barrett upozornil, že ak si chce spoločnosť udržať v tejto oblasti svoje postavenie a konkurencieschopnosť, bude musieť zvýšiť investície do výskumu a vývoja. Práve v tejto časti sveta by totiž mohli byť pre Intel vážnymi konkurentmi spoločnosti z Vietnamu a Číny, teda z krajín s lacnou pracovnou silou a nízkymi nákladmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:52