StoryEditor

Bambus raz nahradí betón

11.02.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Zabudnite na oceľ a betón. Stavebným materiálom pre 21. storočie by mohol byť bambus. Rastlina s dutými steblami sa už nevyužíva výhradne na stavbu tropických chatrčí, ale veľkú pozornosť si získala aj vo svete skutočnej architektúry. Od Havaja po Vietnam sa využíva na stavbu luxusných domov, kostolov či mostov, píše agentúra AP.
Bambus je ľahší ako oceľ, ale päťkrát pevnejší než betón. Rastie na všetkých kontinentoch okrem Európy a Antarktídy. A na rozdiel od pomaly rastúcich stromov, ktoré poskytujú stavebné drevo, bambusové steblá môžu vyrásť o niekoľko desiatok centimetrov denne. Pritom pohltia až štyrikrát väčší objem CO2.
"Vzťah medzi hmotnosťou a odolnosťou je najlepší na svete. Čokoľvek vybudované s pomocou ocele môžem postaviť s bambusom rýchlejšie a lacnejšie," hovorí kolumbijský architekt Simón Vélez, autor najväčšej bambusovej stavby na svete. Je ňou dočasná budova Nomádskeho múzea v hlavnom meste Mexika na ploche vyše 5 000 m2. Ďalší projekt, prototyp energeticky úsporného obchodu pre francúzsku sieť Carrefour, dokončuje Vélez v meste Girardot, dve hodiny jazdy od svojho bambusového domu v Bogote. Budova s rozlohou 2 000 m2 má klenutú strechu vyrobenú z bambusu, ktorý na rozdiel od kovu nepohlcuje teplo. To znižuje náklady na klimatizáciu.
Vélezova práca teraz priťahuje pozornosť mnohých ochrancov životného prostredia, pretože podľa nich ponúka možnosti záchrany planéty. Podľa Véleza je však bambus najmä výborným materiálom. Jeho tvrdenia podporili aj seizmologické testy. Po zemetrasení v sile 7,7 stupňa Richterovej stupnice, ktoré v roku 1991 postihlo Kostariku, sa v zasiahnutej oblasti zrútili všetky betónové aj tehlové domy. "Bolo tam však aj 20 bambusových budov, ktoré vydržali a nebola na nich jediná prasklina," povedal expert na fyzické vlastnosti bambusu Jules Janssen.
Najväčšou výhodou bambusu ako stavebného materiálu je jeho ekologická šetrnosť. Na rozdiel od ocele, ktorá sa vyrába iba v niekoľkých priemyselných krajinách, sa v tropických oblastiach nachádza okolo 1 100 odrôd bambusu. Steblá rastú takmer všade a vodu využívajú rovnako efektívne ako kaktusy v púšti. Jedinou nevýhodou je náročnosť na pracovnú silu. Vélez odhaduje, že až 80 percent nákladov na každý jeho projekt ide na platy 300 špecializovaných remeselníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 06:01