StoryEditor

Uhlie prekročilo 100-dolárovú hranicu

04.02.2008, 23:00
Zatiaľ čo ešte pred pár mesiacmi sa energetické podniky tešili z nízkych cien uhlia, zásahy prírody vývoj otočili.

V dôsledku záplav v Austrálii, výpadkov elektriny v Južnej Afrike, ale najmä najhoršej zimy za posledné polstoročie v Číne ceny uhlia vzrástli na rekordné hodnoty. Ako informovala agentúra Bloomberg, ceny čierneho uhlia pre tepelné elektrárne v austrálskom prístave Newcastle vzrástli za minulý týždeň ( k 1. februáru) o vyše 23 dolárov (25 percent) na rekordných 116,44 dolára za tonu. Newcastle je najväčším prístavom na vývoz uhlia na svete a kľúčovým na určovanie cien pre ázijské trhy. Problémy v Ázii sa však prenášajú aj na ďalšie regióny vrátane trhov v Európe. Termínové kontrakty dodávok v treťom štvrťroku do európskych prístavov v Amsterdame, Rotterdame a Antverpách vzrástli k 31. januáru približne o percento na 126,50 dolára za tonu.

Ceny majú rásť
Pod vysoký rast cien sa podpísala najmä nečakaná kombinácia prírodných podmienok v Ázii a Afrike. Výpadky elektriny donútili spoločnosť Anglo American zatvoriť v januári na určitý čas prevádzku v baniach. V Austrálii najväčší exportér uhlia BHP Billiton Mitsubishi Alliance potvrdil, že je jedným zo štyroch producentov, ktorí pre záplavy nesplnia plánované dodávky. Najhoršia situácia je však v Číne, ktorá je najväčším producentom, ako aj dovozcom uhlia. Najhoršie zimné víchrice za posledných 50 rokov na mnohých miestach krajiny prerušili dodávky energií a donútili Čínu minimálne do apríla zastaviť vývoz uhlia.

Podľa analytikov sa táto situácia tak skoro nezmení, práve naopak, ceny by mali ďalej rásť. Ako ešte koncom minulého týždňa informovala najväčšia európska banka UBS, na roky 2008 a 2009 predpokladá ďalší rast cien. "Sme presvedčení, že v dôsledku krízy energetických dodávok v Číne a problémov v Austrálii a Južnej Afrike smerujú severoázijské trhy k bezprecedentne nízkym zásobám komodity," citoval analytikov UBS Bloomberg. Takzvaná železná zásoba uhlia v krajine klesla k 30. januáru na 16,6 milióna ton, čo Číne stačí len na 8,5 dňa. Pritom len zlé počasie v tomto štáte podľa UBS stiahne zo svetového trhu deväť miliónov ton uhlia a záplavy v Queenslande by ich mohli zredukovať o ďalších 10 miliónov. Problémy v oboch štátoch sa pritom nevyriešia skôr než v druhom štvrťroku tohto roka.

Situáciu sa podľa Reuters snažila riešiť Indonézia, ktorá je druhým najväčším vývozcom uhlia po Austrálii, aj tá však už všetko, čo mala na vývoz, exportovala a ďalšie kapacity nemá. Ani Rusko, ktoré je po Austrálii a Indonézii tretím najväčším vývozcom uhlia na svete, nebude schopné podobne ako Indonézia vykompenzovať nedostatok. Tým sa otvára priestor pre uhlie zo Spojených štátov, ktoré ešte v 90. rokoch mnohé bane zatvárali.

Amerika zvýši vývoz
Ako informoval na svojej internetovej stránke americký Daily Press, vývoz len cez jeden z najväčších prístavov v USA, Hampton Roads vo Virginii, vzrastie tento rok zhruba o 50 percent na 42 až 45 miliónov ton oproti minuloročným 27 miliónom ton. Okrem zvýšeného vývozu do problémami sužovanej Ázie sa očakáva rast vývozu uhlia aj do Európy, ktorá sa na americký trh väčšinou obracia len pri vzniku problémov v Ázii. Teraz však okrem Ázie majú podľa Daily News problémy aj Kolumbia, ktorá už svoj export zrealizovala a práve tak aj Brazília, ktorá potrebuje viac uhlia pre domácu produkciu.

Obavy, že dovoz sa do budúcnosti môže skomplikovať, si najväčšie oceliarne na svete Arcelor Mittal vyriešili vstupom priamo do ruských uhoľných baní. Ako informovala AP, Arcelor Mittal kúpila od ruského Severstaľu tri uhoľné bane na Sibíri za 720 miliónov dolárov. Šéf firmy Lakšmi Mittal potvrdil, že bane by mali zvýšiť sebestačnosť spoločnosti pri zásobovaní oceliarskych závodov uhlím z terajších desiatich na 15 percent.

Analytici predpokladajú, že teoreticky by Spojené štáty mohli na tento rok zvýšiť vývoz uhlia do Európy z minuloročných desiatich na 20 miliónov ton a vývoz udržať aj v roku 2009, no problémom do budúcnosti sú kapacity v prístavoch, ktoré po rokoch útlmu v uhoľnom sektore nie sú pripravené na príliš vysoký export.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 02:40