StoryEditor

Golfová mapa Slovenska sa napĺňa

03.02.2008, 23:00
Čoraz hustejšie popísaná mapa golfových areálov Slovenska sa opäť rozšíri o nové prírastky. Ďalšie zelené plochy vyrastajú najmä v regiónoch s vysokou koncentráciou investorov. Priaznivci tohto športu to budú mať k ihriskám na skok.

Golfové rezorty totiž vyrastajú v bezprostrednom okolí Bratislavy, Trnavy, Nitry, Žiliny.

Golf ide za firmami
Vhodnou ilustráciou tohto trendu je pripravovaný športovo-rekreačný areál vo Veľkých Ripňanoch, ktoré ležia na trase medzi Nitrou a Piešťanmi. Investorom projektu za približne 350 miliónov korún je firma Domteco, ktorá na ploche 41 hektárov plánuje postaviť 18-jamkové majstrovské a 9-jamkové verejné ihrisko. Súčasťou projektu bude i rezidenčný areál s 260 domami, hotel, wellness a ďalšie hráčske zázemie. Podľa konateľa Miroslava Chrenku je ich veľkou devízou priaznivá poloha a absencia podobných zariadení cestovného ruchu v širokom okolí. V okruhu 25 kilometrov sa totiž nachádzajú nielen kúpeľné Piešťany, ale aj mestá Nitra, Hlohovec, Topoľčany, v ktorých sa koncentruje čoraz viac záujemcov o tento šport.

Iba niekoľko desiatok kilometrov od Veľkých Ripnian pripravuje podobný projekt firma Lasercut. Jej nová golfová destinácia má vyrásť pri Bánovciach nad Bebravou a vyžiada si investície za 70 miliónov korún. Atrakciou pre návštevníkov budú hracie plochy pri historickom objekte kaštieľa, v ktorom vybudujú tzv. klubový dom. Nebudú chýbať ani vodné prekážky, ubytovacie kapacity, tenisové dvorce a ďalšie lákadlá.

Ciridis investuje miliardy
Ako huby po daždi sa golfové destinácie objavujú v širšom okolí Bratislavy. Najväčšia z nich už onedlho vyrastie pri obci Veľký Biel, kde bratislavská firma Ciridis pripravuje projekt približne za 5,5 miliardy korún. V dozornej rade tejto spoločnosti sedí známy hokejista Miro Šatan, jeho brat Peter je členom predstavenstva. Ciridis je súčasťou finančnej skupiny CI Holding, do ktorej patria napríklad Poisťovňa Tatra, Podielové družstvo Slovenské investície, akciovky Capital Invest, CI Development, strojárska fabrika Way Industry a ďalšie.

Ich pripravovaný areál s názvom Royal Golf Resort bude tvoriť 27-jamkové golfové ihrisko, dve desiatky polyfunkčných objektov, 5-hviezdičkový hotel, obchody, reštaurácie, kongresové centrá, ale aj pošta či kaplnka. Súčasťou golfového mestečka s rozlohou 231 hektárov má byť i štyristo rodinných domov a sedem bytoviek.
Výhodou tejto lokality je najmä jej bezproblémové napojenie na diaľnicu a blízkosť Bratislavy, kam sa dá dostať v priebehu niekoľkých minút. Podľa starostu obce Antona Dantera už investor vlastní väčšinu pozemkov. Stavať by sa malo začať koncom tohto roka.

Golfové Záhorie
Viacero golfových rezortov vyrastá na Záhorí, ktorého výhodou je nielen dobrá dopravná dostupnosť, blízkosť rakúskych a českých hraníc, ale aj veľmi príjemné prírodné prostredie. Na týchto benefitoch stavia svoj projekt i firma Kamaro Trading, ktorá je investorom projektu s názvom Turistické centrum Záhorie. Za firmou Kamaro Trading stojí architekt Jaroslav Kachlík, ktorý je aj členom predstavenstva známeho golfového klubu v Bernolákove.

Rozsiahly golfový areál s rozlohou 120 hektárov pri obciach Šaštín-Stráže a Smolinské v Senickom okrese, pripravuje firma Abraxas. Projekt s orientačným rozpočtom 1,7 miliardy korún počíta s 18- a 9-jamkovými ihriskami, ale aj golfovým klubom a ubytovacími kapacitami.

Železiarne investujú
Do lukratívneho golfového biznisu plánujú opäť vstúpiť i Železiarne Podbrezová. Firma, ktorá už niekoľko rokov vlastní známu golfovú destináciu na Táľoch, pripravuje ďalší projekt v blízkosti obce Michalová (okr. Brezno). V areáli s rozlohou 138 hektárov by nemali byť len komfortné ihriská a hráčske zázemie, ale aj 161 apartmánov umiestnených v atraktívnom horskom prostredí.

Golfové ihriská v SR
Bernolákovo
Bernolákovo Black River
Tatry
Tatranská Lomnica
Veľká Lomnica
Black Stork Veľká Lomnica
Gray Bear Tále
Zdroj: Slovenská golfová asociácia

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 12:47