StoryEditor

Nahrávacie firmy sa súdia v Číne

05.02.2008, 23:00

Tri popredné svetové nahrávacie spoločnosti začali právne kroky proti najväčšiemu čínskemu internetovému vyhľadávaču Baidu.com. Čínsku spoločnosť obviňujú z porušovania autorských práv tým, že poskytuje prístup k hudobným nahrávkam. Informovala o tom včera Medzinárodná federácia fonografického priemyslu (IFPI).
Spoločnosti Universal Music, Sony BMG Music Entertainment Hongkong a Warner Music Hongkong požiadali pekinský súd, aby nariadil spoločnosti Baidu odstrániť odkazy na hudobné súbory porušujúce jej autorské práva. Okrem Baidu.com odštartovali spomínané firmy aj právne kroky proti čínskej mediálnej spoločnosti Sohu.com a jej internetovému vyhľadávaču Sogou.
Navyše, právnym krokom podľa federácie fonografického priemyslu čelí aj internetová spoločnosť Yahoo China. Ako informovala agentúra Reuters, tá sa odmietla podriadiť súdnemu rozhodnutiu z decembra minulého roka, ktoré potvrdilo, že napomáhaním porušovania autorských práv prekračuje čínske zákony.
"Hudobný priemysel chce v Číne s takýmito technologickými firmami vytvoriť partnerstvo. Nemôžeme však vybudovať partnerstvo na základe systematických krádeží hudby chránenej autorskými právami. Preto musíme podnikať ďalšie kroky," povedal generálny riaditeľ IFPI John Kennedy.
IFPI odhaduje, že viac než 99 percent hudobných súborov v Číne je pirátskych. Podľa BBC výsledkom je, že legálny hudobný trh v krajine dosahuje ročne iba 76 miliónov dolárov a napriek tomu, že využívanie internetu v Číne posledné roky rastie, príjmy svetového hudobného priemyslu tu prudko klesajú. Podľa IFPI stratia ročne pre nelegálne sťahovanie hudby na internete v Číne miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:20