StoryEditor

Nápojové firmy idú do recyklácie

03.10.2007, 00:00
Rastúci tlak na znižovanie používania balených vôd, ktorý je v poslednom období cítiť na obidvoch stranách Atlantiku, dotlačil dvoch z najväčších výrobcov nealkoholických nápojov k prísľubu zvýšiť rozsah recyklácie. Coca-Cola a PepsiCo prisľúbili, že zvýšia recykláciu problematických PET fliaš. Najmä Coca-Cola je aktívna a v septembri oznámila, že postaví ďalšiu recyklačnú linku, v poradí šiestu. Momentálne má takéto linky v Rakúsku, Švajčiarsku, Mexiku, Austrálii a na Filipínach. Podľa výkonného riaditeľa firmy Nevilla Isdella chce firma do piatich rokov recyklovať všetky svoje PET fľaše.

Rastúci tlak na znižovanie používania balených vôd, ktorý je v poslednom období cítiť na obidvoch stranách Atlantiku, dotlačil dvoch z najväčších výrobcov nealkoholických nápojov k prísľubu zvýšiť rozsah recyklácie. Coca-Cola a PepsiCo prisľúbili, že zvýšia recykláciu problematických PET fliaš.
Podľa niekoľkých environmentálnych štúdií vzrástol trh s balenou vodou len v Spojených štátoch za posledné desaťročie dvojnásobne na 15,3 miliardy dolárov (366,7 miliardy korún) ročne a ako informovala stránka just-drinks.com spotreba nealkoholických nápojov vo svete vzrastie do šiestich rokov zhruba o 18 percent. No balené vody budú vládnuť celému trhu, tu sa očakáva až 40-percentný nárast. Vo svete sa ročne vypije 180 miliárd litrov vody balenej v PET fľašiach, zatiaľ čo pred desiatimi rokmi to bolo 78 miliárd litrov. Len v USA skonzumovali obyvatelia minulý rok 31 miliárd litrov balených vôd, čo na obyvateľa robí okolo 103 litrov. Na porovnanie - Slováci vypijú ročne odhadom 47 litrov balených vôd a minerálok.
Recyklujeme asi pätinu plastov
Rastúci záujem však vyvolal diskusie o ekologickej záťaži balených nápojov. Odhaduje sa, že na výrobu všetkých plastových fliaš sa ročne použije zhruba 1,5 milióna barelov ropy (barel = 159 litrov). Viaceré ochranárske organizácie začali preto volať po vrátení sa k vode z vodovodu. Podľa Financial Times napríklad v americkom San Franciscu išli tak ďaleko, že radnica zakázala nákup automatov na nealkoholické nápoje, a tie, ktoré už úrady majú, by mali zmiznúť do konca tohto roka. V britskom Liverpoole zasa radnica a Agentúra pre kvalitu potravín zasa poskytujú svojim zamestnancom len vodu z vodovodu. Zareagovali na správu miestnych ekoorganizácií, ktoré poukázali na fakt, že približne z 13 miliárd PET fliaš kúpených v minulom roku v Británii sa ich recyklovalo len okolo 2,7 miliardy, čo je necelých 21 percent. Na porovnanie, Slovensko z 90 205 ton odpadu z plastových obalov (fľaše tvoria drvivú väčšinu) vyprodukovaných v roku 2005 (čo sú posledné dostupné údaje) recyklovalo 16 290 ton, čo je asi 18 percent. Oproti predchádzajúcemu roku je to zlepšenie o dve percentá, keď z 50-tisíc ton plastových odpadov recyklovalo 8 000 ton.
Výhodný biznis
Coca-Cola a PepsiCo, ktoré sa na svetovej produkcii nealko nápojov podieľajú 55 percentami, preto oznámili, že zvýšia rozsah recyklácie plastových fliaš. Najmä Coca-Cola je aktívna a v septembri oznámila, že postaví ďalšiu recyklačnú linku, v poradí šiestu. Momentálne má takéto linky v Rakúsku, vo Švajčiarsku, v Mexiku, Austrálii a na Filipínach. Podľa výkonného riaditeľa firmy Nevilla Isdella chce firma do piatich rokov recyklovať všetky svoje PET fľaše. Nová linka v meste Spartenburg v Južnej Karolíne bude prvou v domovskej krajine firmy a spoločnosť chce do nej investovať 44 miliónov dolárov. Zamestnávať by mala 150 ľudí.
Nábeh na recyklovanie však nie je až taká obeta zo strany spoločnosti pre záchranu planéty. Ako pre stránku nutraingredients.com povedal John Burgess, riaditeľ Coca-Cola Recycling, novej divízie firmy, ktorá bude prevádzkovať nový závod, firma na recyklácii plastových fliaš v skutočnosti zarobí. Tak hliník používaný do plechoviek, ako aj polyetyléntereftalát je materiál vysoko cenený na súčasnom trhu. V oboch prípadoch je dopyt vyšší než ponuka.

Balená voda vo svete
- ročne sa vypije asi 180 miliárd litrov
- na najväčšom trhu, v USA, vypijú na obyvateľa 103 litrov, na Slovensku okolo 47 litrov
- tržby len v USA z predaja vôd dosahujú ročne asi 15 miliárd dolárov
- do šiestich rokov by mal predaj vôd vzrásť zhruba o 40 percent
- v USA a Británii už úrady začínajú uprednostňovať vodu z vodovodu

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:22