StoryEditor

Washington stupňuje nátlak

06.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Tlak na ministrov poľnohospodárstva EÚ, ktorí budú nasledujúci týždeň rozhodovať o reforme agrárnej politiky v spoločenstve, sa stupňuje zo všetkých strán. Teraz sa do sporu medzi reformne naladené a protireformné krajiny miešajú aj Spojené štáty. Proti nej sú najmä Francúzsko a Rakúsko.
Americký obchodný splnomocnenec Robert Zoellick od EÚ ultimatívne žiadal "hlboké reformy". Ak sa Francúzsko presadí so svojím odmietavým postojom k nim, potom Washington bude uskutočňovať liberalizáciu svetového obchodu "bez ohľadu na Európsku úniu". Konkrétne chcú USA vytvárať "koalíciu liberalizátorov" dvojstrannými dohodami bez napojenia na Svetovú obchodnú organizáciu.
Ako je známe, na jar sa rozhovory o agrárnej problematike skončili neúspechom v dôsledku rozdielnych názorov na jej riešenie medzi Bruselom, Washingtonom a rozvojovými krajinami. Podstatným predpokladom na to, aby sa znovu dostali do tempa, je zmena formy poskytovania subvencií v únii. Mali by sa zamerať na formy, ktoré by menej poškodzovali trh. A práve to je podstatou návrhu agrárnej reformy EÚ komisára Franza Fischlera. Podľa jeho návrhu sa majú agrárne subvencie oddeliť od množstva produkcie a farmárom sa majú vyplácať ako priamy príjem.
Ako uviedol rakúsky denník Die Presse, na ministrov vyvíja nátlak aj Európsky parlament, ktorý pripravuje stanovisko k celkovej agrárnej reforme. Prakticky jednotní sú poslanci v tom, že od produkcie by sa mala oddeliť len malá časť subvencií. Komisár Fischler však trvá na svojom pláne, ktorého súčasťou je ďalekosiahle oddelenie dotácií od objemu produkcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 07:33