StoryEditor

U.S. Steel lákajú autoplechy

26.09.2007, 00:00
Oceliarne U.S. Steel Košice chcú plechmi pokryť rýchlo rastúcu výrobu áut v strednej Európe. Včera spustili novú linku, ktorá ich ročne vyrobí okolo 350-tisíc ton.

Investícia do výroby žiarovo pozinkovaných plechov za takmer štyri miliardy korún zamestná približne stopäťdesiat ľudí.
"Je to pre nás cesta do budúcnosti. Naša schopnosť dodávať pre tento trh sa takmer zdvojnásobí," hovorí David Lohr, prezident spoločnosti. "So zákazníkmi komunikujeme a pracujeme na tom, aby sme linku pripravili pre ich potreby," dodáva.
Asi tri štvrtiny plechov má odoberať automobilový priemysel, zvyšok výrobcovia domácich spotrebičov a stavebníctvo. Linka sa začala stavať pred dvoma rokmi. Bude vyrábať nové akosti ocelí. Napríklad pre automobilky tvarovateľnú oceľ odolnú proti preliačeninám pre exponované časti karosérií, ale aj pevné ocele potrebné pre bezpečnosť pasažierov.
Dosiaľ automobilové plechy z Košíc vyrábané na starých linkách využívali automobilky len na vnútorné dielce. Nové ocele budú mať všestranné použitie a výskumníci zo železiarní ich vyvíjali podľa špecifických požiadaviek zákazníkov zvučných mien, medzi ktorými nechýbali ani Volkswagen, Peugeot a Kia.
"Na Slovensku a v Česku sa bude čoskoro vyrábať denne okolo sedem a pol tisíca vozidiel. Je dobré, že automobilky budú mať poruke dodávateľa, ktorý im zvýši konkurencieschopnosť," myslí si Jozef Uhrík, prezident Združenia automobilového priemyslu SR.
Korporácia U.S. Steel má dlhodobé skúsenosti s podobnou produkciou ako hlavný dodávateľ automobilového trhu v USA. Aj v strednej Európe by sa chcela presadiť s konceptom ultraľahkej karosérie z ľahkej, ale vysoko pevnej ocele.
"Záväzok preinvestovať v Košiciach sedemsto miliónov dolárov do desiatich rokov sme už dávno prekročili. Navyše, vyše štvrť miliardy sme dali do ochrany životného prostredia a environmentálnych projektov," dodal John Surma, prezident korporácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 03:35