StoryEditor

ČEZ kupuje časť MOL-u

20.12.2007, 23:00
Najziskovejšia česká firma ČEZ, ktorá je podľa kapitalizácie ôsmou najväčšou energetickou spoločnosťou v Európe, včera potvrdila, že sa chce stať na trhu s elektrinou jednotkou v strednej a vo východnej Európe.

Dopomôcť k tomu majú nielen dobré výsledky, ale aj ďalšie akvizície. Najnovšie smerom do Maďarska. Včera sa česká firma dohodla s maďarskou MOL na vytvorení spoločného podniku. V ňom budú mať obe spoločnosti rovnaký podiel na základnom imaní (50 percent), ako aj rovnaké hlasovacie práva. Toto rozhodnutie zvýši podľa slovenskej spoločnosti Slovnaft, ktorá je členom skupiny MOL, kapacitu na území Slovnaftu na 960 MW. ČEZ zároveň kúpi 7-percentný podiel v MOL po 30-tisíc forintov/akcia (3 957 Sk).
Rozhodnutie bude zrejme prekážať rakúskej firme OMV, ktorá má o akvizíciu maďarského koncernu dlhšie záujem. Hovorí sa totiž, že akvizícia má byť súčasťou snahy maďarskej strany o obranu pred nepriateľskou akvizíciou zo strany OMV. A hoci pri dohadovaní obchodu asistovali aj maďarská a česká vláda, Európska komisia pred pár týždňami Budapešť vyzvala, že nesmie akvizícii brániť. Spor pravdepodobne skončí na Európskom súdnom dvore.
"Naše stanovisko sa nemení. Naďalej máme o MOL záujem a nesúhlasíme s akvizíciami a transakciami, ktoré by mohli znížiť hodnotu spoločnosti," povedal včera pre HN hovorca OMV Thomas Huemer.

Rozširovanie impéria
Podľa oznámenia ČEZ-u by sa čisté zisky firmy tento rok mali zvýšiť takmer o 45 percent, na 42,6 miliardy českých korún (54,2 miliardy Sk). V budúcom roku by podľa odhadov spoločnosti mal dosiahnuť čistý zisk dokonca viac ako 46,6 miliardy korún.
Spoločnosť už teraz prostredníctvom svojich dcér pôsobí v Bulharsku, Rumunsku a Poľsku a cez obchodné zastúpenia na Slovensku, v Holandsku, Nemecku, Rusku, na Ukrajine, ale aj v Bosne a Hercegovine, Srbsku a zastúpenie má dokonca aj v Kosove. Tam v roku 2006 získala nielen licenciu na obchodovanie s elektrickou energiou, ale cez novozaloženú spoločnosť New Kosovo Energy sonduje akvizičné možnosti.
Jej dcérske firmy sa na celkových tržbách podieľajú pätinou. Azda najväčšiu akvizíciu firma odštartovala pred dvomi rokmi, keď sa jej podarilo za 281,5 milióna eur (9,457 miliardy Sk) získať od štátu tri distribučné spoločnosti v Bulharsku. V Rumunsku ovláda distribučnú spoločnosť a v Poľsku založila stopercentnú dcérsku firmu v tomto roku.

Pakty s MOL-om
Hoci pred zverejnením výsledkov za tretí štvrťrok predstavitelia ČEZ hovorili, že "žiadne potenciálne akvizície nie sú blízko k podpisu", už niekoľko mesiacov sa nahlas diskutovalo o možnosti odkúpenia siedmich akcií maďarskej firmy MOL, ktorá na Slovensku vlastní viac ako 98 percent akcií Slovnaftu. Úvahy o akvizícii už pred časom v rozhovore pre Hospodárske noviny nevylúčila ani hovorkyňa pre zahraničné styky spoločnosti MOL Catalina Romanová. Podľa generálneho riaditeľa ČEZ Martina Romana mala firma záujem o sedem percent akcií so zmluvne zabezpečeným ročným výnosom vo výške 8 percent. Ich hodnota sa dnes na trhu pohybuje okolo 20 až 22 miliárd českých korún. Ako oznámil pred stretnutím akcionárov šéf Dozornej rady ČEZ Tomáš Hüner, doladia sa "otázky garancií za vklady obidvoch strán do spoločného podniku, ktorý má stavať elektrárne, a ošetrenia investičných rizík". Ide o plán výstavby dvoch paroplynových elektrární v Maďarsku a na Slovensku. Dohodu podpísali včera obe zmluvné strany.
Vedenie ČEZ včera akcionárom podľa predpokladov predložilo aj ďalšie plány na odkúpenie producenta hnedého uhlia - Mosteckú uhoľnú spoločnosť. ČEZ chce za ňu ponúknuť 28 miliárd českých korún. Jej získaním by si spoločnosť zabezpečila najmä prístup k uhliu, čo by jej umožnilo nielen začať výstavbu novej uhoľnej elektrárne v Počeradoch, ale najmä plne ovládnuť dodávky pre svoje elektrárne. Mostecká uhoľná spoločnosť je totiž nateraz hlavným dodávateľom tepelných elektrární na severozápade krajiny, ktoré vlastní ČEZ.
Už teraz sa však hovorí o tom, že nepôjde o jednoduchý obchod, pričom môže byť aj finančne náročnejší ako predpokladaná suma. To včera potvrdilo aj vedenie ČEZ-u, keď naznačilo, že ku konkrétnej dohode zatiaľ ešte nedošlo. Ako už skôr informovali české médiá, do kúpy spoločnosti chce ísť ČEZ aj s finančnou skupinou J&T, aby tak znížil riziko odmietnutia zo strany českého Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže pre dominantné postaveniu na trhu. Predstavitelia J&T sa k transakcii zatiaľ vyjadrovať nechcú.

Akvizície ČEZ
- v súčasnosti má okrem Česka dcérske spoločnosti alebo obchodné zastúpenia v Poľsku, Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a Ukrajine, v Rusku a v balkánskych krajinách
- cenu za kúpu siedmich percent maďarského koncernu MOL odhaduje ČEZ na 20 až 22 miliárd českých korún
- v budúcom roku plánuje česká firma kúpu aj Mosteckej uhoľnej spoločnosti najmenej za 28 miliárd českých korún

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:40