StoryEditor

Ceny ryže lámu rekordy

21.04.2008, 00:00

Ceny ryže vzrástli na historický rekord, keď koncom minulého týždňa pre trhy hlavná thajská biela ryža prelomila hranicu 950 dolárov za tonu. To je trojnásobná úroveň ceny, akú dosahovala ešte na začiatku minulého roka. Následne na to vzrástli na nový rekord aj ceny termínových kontraktov ryže na burze v Chicagu, kde dosiahli 23,30 dolára/100 libier (približne 45 kg). V dôsledku toho krajiny produkujúce ryžu obmedzili vývoz, čím opäť zatlačili na ďalšie ceny komodity, ktorá je základnou potravinou približne pre polovicu sveta.
Na rozdiel od ázijských krajín, kde už prepukajú nepokoje a vlády musia dotovať nákupcov ryže, Európa ani Slovensko zatiaľ tlak na ceny tejto potraviny nepocítili, nie je však vylúčené, že k zmene dôjde ku koncu roka.
Ako pre HN povedal Ľubomír Drahovský z Agentúry pre prieskum trhu Terno, ak sa nič nezmení, ceny pôjdu hore, no najskôr vo 4. štvrťroku, prípadne na prelome rokov. "Nemal by to byť však nejaký mimoriadny nárast, predpokladám, že to bude o sedem až desať percent," povedal Drahovský. Výhodou pri dodávkach tejto potraviny sú dlhodobé kontrakty, vďaka ktorým nedochádza k rýchlym cenovým výkyvom na maloobchodnom trhu, ako aj veľký počet dodávateľov.
Ryža je po pšenici a kukurici ďalšou zo základných plodín, ktorých ceny viedli k pouličným protestom a vládnym zásahom v snahe upokojiť situáciu. Najnovší prudký rast cien ryže nechtiac odštartovala Austrália, ktorá v dôsledku niekoľko rokov trvajúceho sucha prišla prakticky o celú produkciu ryže. Podľa New York Times dlhotrvajúce sucho spôsobilo prepad produkcie o 98 percent a zatvorenie mnohých mlynov.
Situáciu na to skomplikovala začiatkom apríla India, ktorá zastavila vývoz všetkej ryže okrem Basmati, v čoho dôsledku obmedzili vývoz Thajsko a Vietnam, najväčší exportéri ryže na svete. V týchto dňoch sa pridal vysoký dopyt na Filipínach (najväčší dovozca na svete, dováža až dve tretiny spotreby), ktoré zistili, že napriek záujmu o zvýšený nákup, jej nie je na trhu dosť. Podľa International Herald Tribune Manila vyhlásila tender na nákup pol milióna ton ryže, ponuka však prišla len na 300-tisíc ton, aj tie v hodnote od 872,50 do 1 220 dolárov za tonu (17 920- až 25-tisíc Sk). Navyše, záujem rastie aj v Iráne, ktorý by chcel kúpiť asi milión ton thajskej ryže a očakáva sa zvýšený záujem Japonska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:23