StoryEditor

OMV chce znovu útočiť, zvýšil už ponuku za akciu MOL-u

14.11.2007, 23:00

Maďarsko nemôže zákonom ochraňovať svoj energetický koncern MOL, pretože to odporuje európskej legislatíve. Takýto verdikt dostala Budapešť od Európskej komisie. "Európska komisia odštartovala právnu procedúru tým, že zaslala oficiálny list maďarskej vláde," povedal pre HN Oliver Drewes, hovorca komisára pre vnútorný trh Charlieho McCreevyho. Ako podotkol, týka sa to sporného zákona bez ohľadu na to, akú firmu ním chce vláda teraz alebo v budúcnosti ochraňovať.
"Nebudeme reagovať ani to komentovať. Toto necháme na vládu, pretože tej smerovalo rozhodnutie z Bruselu," povedala pre HN hovorkyňa MOL-u pre zahraničné styky Catalina Romanová. Komentovať situáciu včera pre Hospodárske noviny nechcel ani hovorca maďarského ministerstva hospodárstva Ábrahám Gergely.

OMV zvyšuje ponuku
"Náš záujem o MOL stále existuje. Ani neprestal existovať. Čakáme však, v akom smere bude musieť Maďarsko zákon zmeniť alebo či ho zruší a aká bude následná reakcia MOL-u. Môžem vám však povedať, že OMV je pripravený zvýšiť svoju ponuku, a to na 42-tisíc forintov za akciu. Teraz však len v tom prípade, ak spoločnosť zruší limit 10 percent akcií," vysvetlil pre HN postup hovorca rakúskeho koncernu OMV Thomas Huemer. Prvá ponuka pre ropný a plynárenský koncern MOL, ktorý na Slovensku drží 98,4 akcií Slovnaftu, znela na 32-tisíc forintov za akciu, čo bolo už vtedy vysoko nad jej trhovou cenou.
Práve OMV bol "príčinou", že koalícia aj opozícia veľkou väčšinou minulý mesiac prijali sporný zákon o ochrane strategických podnikov, najmä však o ochrane spomínaného MOL-u pred nepriateľským prevzatím z Rakúska (preto dostal výstižný názov Lex MOL).
Ako dodal hovorca OMV, najlepším riešením pre rozvoj oboch spoločností a ich postavenie v regióne strednej Európy by bolo ich spojenie, prípadne "nejaká kombinácia medzi fúziou a akvizíciou. Ale opakujem, ak sa zruší 10-percentný limit."

Sporné články
Budapešť totiž "zariadila," že v MOL-e môže mať jeden akcionár len 10 percent hlasovacích práv, pričom ak hrozí verejná ponuka na prevzatie, maďarská firma môže spätne odkúpiť vlastné akcie (a to dokonca neobmedzene, teda nie len 10 percent, ako doteraz). OMV pritom v maďarskom podniku vlastní 20 percent a už v lete dal najavo, že má záujem o ďalšie akcie obchodovateľné na burze. "Toto je v rozpore s legislatívou," poznamenal hovorca komisára Drewes.
Lex MOL je okrem už spomínaných sporných bodov, ktoré OMV prekážajú, neprijateľný pre úniu aj v tom, že definícia "spoločnosti s mimoriadnym významom" je svojvoľná. Dovoľuje totiž, aby v prípade, ak sa štát obáva prevzatia nejakého podniku zo strany zahraničnej firmy, takto označil spoločnosť a o jej budúcnosti -- fúzii či akvizícii -- musí rozhodnúť parlament, a nie akcionári. Okrem toho, vylučuje to súťaž, ak takýto záujemca je už vopred verejne známy, teda sa o ňom rozhoduje v parlamente. Únii takisto prekáža spomínaný 10-percentný limit a rovnako právo maďarského dozorného orgánu nominovať do vedenia spoločnosti svojho človeka.

Spojí sa MOL s PKN?
Maďarský parlament teraz veľmi nemá na výber. Tým, že komisia odštartovala voči nemu konanie, musí buď sám zrušiť alebo zmeniť zákon tak, aby nebránil hospodárskej súťaži a voľnému pohybu kapitálu, alebo tak urobí neskôr na základe rozhodnutia európskeho súdneho dvora, pričom riskuje aj pokutu. O tom, že súd s najväčšou pravdepodobnosťou dá komisii za pravdu, niet pochýb. Len nedávno totiž rozhodol v podobnom spore proti automobilke Volkswagen, ktorá sa podobnou legislatívou rovnako bránila pred nepriateľským prevzatím zo strany svojho rivala -- Porsche.
MOL sa však pre Hospodárske noviny odmietol vyjadriť, ako by po zrušení zákona reagoval na novú ponuku zo strany OMV a ako si predstavuje plány do budúcnosti. Napríklad, či opráši niekdajšie stretnutia s poľskou spoločnosťou PKN Orlen, s ktorou už diskutovali o fúzii ako možnej záchrane pre Poliakov pred ruským tlakom.
Proti takému spojeniu však vystupuje mnoho faktorov. Tým najhlavnejším je práve vysoká ponuka, ktorú plánuje OMV dať. Len ťažko totiž možno predpokladať, že danú ponuku aspoň teoreticky prebije PKN Orlen. Pritom MOL by opäť porušil európsku legislatívu, ak by uprednostnil niekoho s menšou ponukou. Okrem toho, hovorca PKN Orlen David Piekarz v rozhovore pre HN takéto úvahy razantne odmietol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:35