StoryEditor

Platíme viac hotovosťou

09.08.2007, 00:00
Slovenskí majitelia štandardných platobných kariet sa viac spoliehajú na hotovosť ako na virtuálne peniaze. Bežné karty využívajú viac na výber hotovosti z bankomatov, kým držitelia prestížnych kariet ich častejšie používajú najmä pri priamej platbe aj v zahraničí.

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti MasterCard, podľa ktorého prestížne karty pritom tvoria len jedno percento všetkých vydaných platobných kariet.
Európa v predstihu
MasterCard uvádza, že v Európe majú prémium karty 15-percentný podiel, preto v tomto porovnaní je náš trh zatiaľ nenasýtený a predstavuje veľký potenciál pre rast. "Zaujímavou je skutočnosť, že prestížnou kartou je za rok na Slovensku realizovaný 3,5-krát väčší počet transakcií ako bežnou debetnou kartou," tvrdí Ján Čarný, generálny riaditeľ spoločnosti MasterCard pre Česko a Slovensko.
Zároveň prestíž udržuje šesťkrát väčší ročný obrat ako štandardná karta. Európa je celkovo v tomto smere vyrovnanejšia a obrat realizovaný prémium kartami je v porovnaní s bežnými 1,5-krát väčší.
Častejšie použitie prestížnych kariet môže súvisieť aj s častejším vycestovaním Slovákov do zahraničia, keďže tieto karty sú určené predovšetkým na platbu v cudzine. "Majú medzinárodnú platnosť a použitie pri výhodnejšom výmennom kurze bez poplatkov pri bezhotovostných platbách," dodáva Čarný.
Objem transakcií, ktoré Slováci realizovali v zahraničí prostredníctvom prémiových kariet, bol v porovnaní so štandardnými kartami takmer dvojnásobný.
Prednostné bankomaty
"V poslednom období sme zaznamenali zvýšený záujem práve o medzinárodné debetné karty, aj vzhľadom na dovolenkové obdobie. Platí však, že klienti stále používajú karty viac na výber hotovosti v bankomatoch," tvrdí Michal Fúrik z tlačového oddelenia Dexia banky.
Napriek tomu záujem klientov o elektronické bankovníctvo rastie. "Počet vydaných kariet aj počet transakcií, ktoré klienti nimi vykonali, sa medziročne zvýšil o 10 percent," dodáva hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová. Objem transakcií kartami sporiteľne dosiahol za prvý polrok 53 miliárd korún.
Väčšine používateľov bežných kariet sa zdajú prestížne karty nedosiahnuteľné. Slovenské banky ponúkajú viaceré varianty prestížnych kariet, ktoré sa podmienkami získania menia vo väčšina prípadov mesačným príjmom klienta.
Prestíž na kredit
Prestíž prináša klientovi určité výhody nad rámec štandardných bankových služieb. "Platobné karty vyšších kategórií umožňujú majiteľovi využívať doplnkové služby spojené najmä s cestovaním. S vlastnením týchto kariet je spojené cestovné poistenie, zľavy v obchodoch, prednostná rezervácia ubytovania a podobne," približuje Michal Kopecký z VÚB banky.
Použitie karty pri priamej platbe v zahraničí nespoplatňuje žiadna banka. Spoplatnený je len výber peňazí v bankomate. Podľa Slovenskej sporiteľne predstavuje podiel zlatých debetných kariet v celkovom počte bežných debetných kariet približne 0,1 percenta. Kreditné karty tvoria pritom až jednu tretinu všetkých kariet vydaných bankou.

Podmienky získania zlatej karty
Dexia banka
- dostatočné obraty na účte
- denný limit 40 000 Sk
SLSP - bežný účet v banke
- úverový rámec 60 000 Sk
VÚB - na výške príjmu a objeme peňazí v banke nezáleží*
- príjem klienta minimálne 40 000 Sk**
* vydanie zlatej debetnej karty, ** vydanie zlatej kreditnej karty
Zdroj: prieskum HN, VÚB

Nie je karta ako karta
Debetná karta
Jej držiteľ môže minúť iba toľko peňazí, koľko má na svojom bankovom účte.
Kreditná karta
Použitím kreditnej karty pri výbere peňazí z bankomatu alebo platení v obchode sa čerpá pôžička alebo predplatený kredit.
Predplatená karta
Karta je už vopred nabitá určitou finančnou sumou.
Firemná karta
Ide o služobné karty, ktoré podnikom prinášajú úspory spojené s nákupom či so zásobovaním.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. september 2024 00:13