StoryEditor

Penta vyplatí Ozeťákom odstupné

27.08.2007, 00:00
Primátor Tornale Ladislav Dubovský sa vzdal zámeru prevziať takmer polovicu zamestnancov miestneho závodu Ozeta Neo. O majetok textilky, v ktorej tento týždeň ukončí skupina Penta Investments výrobu, má však naďalej záujem.

"O prevzatí prevádzkových priestorov a technológie stále rokujeme," informoval Peter Húska z komunikačného útvaru firmy. Kedy by mohlo dôjsť k dohode, však nevedel spresniť. Je pravdepodobné, že tento mesiac to už nebude a úmysel mesta pokračovať plynule vo výrobe sa nesplní. Penta tak vyplatí dvojmesačné odstupné všetkým prepusteným zamestnancom. Pôvodne mala časť vybraných ľudí prestúpiť do mestskej firmy bez odstupného, s čím nesúhlasili odborári.
Odchádza 590 ľudí
"Závod ku koncu mesiaca opustí asi 590 zamestnancov. Zvyšná časť v ňom ešte nejaký čas zostane kvôli korektnému ukončeniu všetkých činností spojených s prevádzkou. Odstupné vo výške asi desať a pol milióna korún bude všetkým končiacim zamestnancom vyplatené v riadnom termíne," zdôraznil Martin Ťapay, finančný riaditeľ Ozety Neo.
Keď pred necelými dvoma mesiacmi Penta ohlásila ukončenie výroby v Tornali, Dubovský vyhlásil, že mesto prevezme 370 zamestnancov a bude pokračovať vo výrobe cez mestskú firmu.
Výroba je zatiaľ neistá
Viackrát tiež uviedol, že samospráva má financie na kúpu podniku. Spoliehal sa však i na pomoc štátu a peniaze z eurofondov. Celkové náklady na transakciu, vrátane zabezpečenia výroby, odhadoval asi na sto miliónov korún. S Dubovským sa nám nepodarilo spojiť. Chceli sme sa ho opýtať, čo ho viedlo k zmene plánu. Bol to ťah na získanie času, výsledok tlaku odborárov na odstupné alebo prozaické ťažkosti so zabezpečením pokračovania produkcie? To všetko si možno len domýšľať. Kedy, v akom rozsahu a či vôbec by sa mala výroba rozbehnúť a koľko ľudí bude na ňu potrebných, nateraz tiež nie je známe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 18:33